logo3

У БЕРАНАМА ПРОМОВИСАНА СПОМЕН КЊИГА ЗАДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ Свједочанство о херојима

У БЕРАНАМА ПРОМОВИСАНА СПОМЕН КЊИГА ЗАДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ

Свједочанство о херојима

Спомен књига „Задња линија одбране“ која садржи свједочење о ратовима од 1991. до 1999. године са биографијама 315 погинулих бораца из Црне Горе, представљена је у беранском Центру за културу. У уводним напоменана водитељка програма Горица Ћулафић, је подсјетила да је поменуту књигу приредило Удружење бораца ратова 1990. године и да је она штампана уз помоћ издавача Књижевне заједнице Српског националног савјета. Истакла је да је академик Зоран Лакић у предговору књиге напоменуо да је ово дјело настало као отпор колективном жигосању бораца из Црне Горе у најновијим ратовима на простору бивше Југославије од стране актуелне црногорске власти и бездушних кривотвораца новије историје.

Говорећи о поменутој књизи епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије се осврнуо на историјске прилике које су претходиле распаду Југославије и изазивању сукоба у којима је са простора Беране и Андријевице погинуло 37 бораца. Он је нагласио да је неприхватљиво да се актуелна власт у Црној Гори крајње игнорантски односи према борцима који су се одазвали позиву да деведесетих година прошлог вијека бране своју домовину.

- Сада ће многи помислити зашта су се ти људи борили, зашта су своју крв проливали, с обзиром на оно шта нам се касније догодило. Нестала је Југославија, разбијене је заједничка држава Србије и Црне Горе, док је Косово окупирано. А у Црној Гори управо они који су слали ове младиће на фронт и који су водили рат за мир, не само да су их заборавили, него су учинили све да се њихова имена више и не помињу. Али народ има дуго памћење и Бог му увијек да махове да учини оно што би једна држава у овом случају требало да уради.  Тако су имена страдалих бораца, са овом књигом, сада заблистала новим сјајем – нагласио је владика Јоаникије.

Он је казао да садашња држава Црна Гора није у стању да да одговарајући помен и праву вриједност палим борцима у минулим ратовима.

- Борци чија се имена налазе у овој књизи су пали за једну јачу државу од ове коју данас имамо. Ону државу која је саздана од патриотизма, истине, братољубља, вјере и родољубља.  А то су, заправо, духовне вриједност које су ослонац једне озбиљне државе. И ко има те вриједности он има и државу. И што је мања подршка од овакве државе ове жртве су све скупље и оне ће, будите сигурни, бити ослонац обнови наше државе и путоказ да се врати својим коријенима. Њихова крв проливена за крст часни и слободу златну обновиће и нашу памет и наше заједништво и вратити нас самима себи и нашој отаџбини – навео је владика Јоаникије.

У својој бесједи историчар Горан Киковић је нагласио да спомен књига „Задња линија одбране“ свједочи о херојској борби оних који су своје животе положили бранећи своју отаџбину.

- Многи који су уживали бројне привилегије у Југословенској народној армији нијесу се на прави начин одазвали позиву да бране своју домовину. Али су се зато одазвали обични људи, сељаци, радници и тек пунољетни младићи. Они су прави народни хероји. Зато увијек морамо истицати њихову жртву, јер су за слободу дали нешто највредниј, а то је свој живот. Зато сваке похвале људима који су уложили напоре да ова књига угледа свјетлост дана – истакао је Киковић.

Захваљујући се Општини Беране и Центру за културу за помоћ приликом организовања промоције, предсједник беранског Удружења бораца ратова 1900. године Саво Вучетић је навео да  књига о којој је ријеч, даје велики допринос да се од заборава отргну људи који су јуначки стајали на првој линији фронта.

- Наше Удружење се труди да сачува сјећање на храбре војнике који су у минулим ратовима пролили своју крв. Трудили смо се да колико је то у нашој моћи помогнемо породицама погинулих бораца и да им бар донекле олакшамо бол. Тако је и настала ова књига у којој свијетле имена хероја, које је, нажалост, актуелна власт у Црној Гори потпуно заборавила – истакао је Вучетић.

Д.Ј.

 

Вјечни споменик

 

О настаку књиге и њеној концепцији говорио је предсједник Удружења бораца ратова 1990. године Радан Николић наглашавајући да ово дјело представља трајну легитимацију и вјечни спомених људима који су пали бранећи узвишене идеале.

- У Црној Гори отаџбина је увијек доживљавана као мајка, којој је требало часно и безрезервно служити, а одавање почасти палим за отаџбину била је дужност над дужностима. Отаџбине јунака ове књиге биле су СФРЈ и СРЈ, државе којих више нема. Али остале су хумке њихових војника које заслужују уважавање и право на истину. Овом књигом, која је њихова трајна легитимација и вјечни споменик, одајемо им јавно признање, уграђујемо њихова имена у темеље слободе и избављамо их од земаљских прљавштина  и заборава – нагласио је Николић.