logo3

Радивоје Јанков Лабудовић, Влајко Драгутинов Лабудовић ''РОДОСЛОВ БРАТСТВА ЛАБУДОВИЋА-Из Шекулара општина Беране Црна Гора'' (Издавач :  ''Пегаз ''- Бијело Поље 2017.)

Радивоје Јанков Лабудовић, Влајко Драгутинов Лабудовић

''РОДОСЛОВ БРАТСТВА ЛАБУДОВИЋА-Из Шекулара општина Беране Црна Гора''

(Издавач :  ''Пегаз ''- Бијело Поље 2017.)

 

           Књига Родослов братства Лабудовића, аутора Радивоја Јанковог Лабудовића и Влајка Драгутиновог Лабудовића, изашла је недавно из штампе у издању издавачке куће „Пегаз“ из Бијелог Поља. Ради се о дјелу које представља вјеродостојну слику о братству Лабудовића из беранске мјесне заједнице Шекулар, која се, како је наведено у књизи, налази на десној обали Лима, од Марсенића Ријеке узводно, с десне и лијеве обале Шекуларске ријеке, обухватајући Мокру планину, са њеним мањим географским локалитетима, све до Пећке Бистрице. Истакнуто је да је братство Лабудовића, као и многа друга братства, настањено на средини Шекулара, на локалитеима званим Ланиште и Ливадица, који припадају селу Орах, одакле су се многи братственици  минулих вјекова и деценија раселили на различите стране свијета.  У књизи је истакнуто да је академик Миомир Дашић у својим историјским дјелима констатовао да су преци братства Лабудовића у Шекулару настањени од доласка Словена у ове крајеве, при карју осмог, или на почетку деветог вијек нове ере, и то као српско становништво, које, одолијевајући историјским и приропдним суровостима, траје ту до данашњих дана. Аутори књиге су предочили да шекуларско братство Лабудовићи води директно порикјекло од претка Вука Љевака, познатог и признатог јунака, у  своје вријеме кнеза Шекулара. Напоменули су да су се касније од потомака Вука Љевака, поред Лабудовића, развила шекуларска братства Живковићи, Поповићи, Јашовићи, Матовићи, Божовићи, Шарићи, Бошковићи, Бракочевићи, Ивановићи и Лазовићи.

Аутори су подсјетили да ово дјело представља друго допуњено издање Родослова братства Лабудовића  и да је написано као наставак издања из 1998. године.

-Не треба да изазове забуну што је цио текст претходног издања Родослова садржан и у овом допуњеном издању, јер је на природан начин настављен текст о свим братственицима рођеним послије 1998. године, ожењеним након 1998. године и умрлим након тог датума – наглашава Радивоје Лабудовић.

Он је казао да је ова књига настала на захтјев бројних братственика који желе да од забаорава сачувају своје поријекло.

- Родослов братства Лабудовића из Шекулара настало је на захтјев највећег броја сада живих братственика, а служи свим члановима братства: да сачувају од заборава своје претке, да знају од кога потичу и да, у прегледу, имају развојну линију и степен сродства породица и чланова свог братства. Дакле, Родослов је намијењен само члановима братства Лабудовића. Подаци су коришћени из књига које су објављене о Шекулару и Шекуларцима, и у том оквиру о братству Лабудовића, односно о појединим њиховим прецима - нагласио је Лабудовић.

Истакао је да овај Родослов треба да допринесе и зближавању млађих генерација.

- Буран живот, различите судбине и животни проблеми, расутост широм свијета, нажалост, чине да се и најрођенији, па и сродници, не посјећују често, па треба учинити све да се млађи нараштаји зближавају и не заборављају, да одржавају контакте, па макар, и путем савремене технологије – навео је Лабудовић.

Он је у уводним напоменама позвао све братственике да предузму одговарајуће активности за организовање братственичког сусрета у Шекулару.

- Молим све братственике да учине опдговарајуће напоре, да организујемо наш сусрет у јуну, или јулу 2018. године на Ланишту и Ливадици у Шекулару, и сви се, до једног, међусобно упознамо, лијепо проведемо и оживимо сјећања на наше претке и мјесто одакле потичемо, да сви сада живи виде гдје је то мјесто, уоче и доживе његове љепоте и суровости, и да тај сусрет остане у најљепшој успомени сваком учеснику – поручио је Лабудовић, подсјећајући да књига, поред одређених прилога и графичког приказа Родослова, уз мноштво фотографија, садржи и основне  биографске податке припадника овог братсвта по мушкој и женској линији.

А да се ради о заиста значајном дјелу потврдио је и Бранислав Оташевић, рецезент књиге, истичући да се ради о стваралачком подухвату вриједном достојне пажње и поштовања.

- Депопулациони процеси и миграције на релацији село-град довели су до забрињавајућег демографског пустошења Шекулара, а самим тим и кретање људи из породица и братства Лабудовића, што се довољно види из статистичких података које су аутори зналачки користили и вјешто уклопили у свој рад. Зато ово дјело, које је плод дугогодишњег истраживања, надамо се, утицаће на спречавање даље депопулације становништва Шекулара, а самим тим и братственика цијењеног братства Лабудовића. Сигурни смо, утицаће и на ширење и учвршћивање братственичких веза, али и на васпитање млађих генерација, посебно оних рођених на страни. Ова књига ће им помоћи да знају своје коријене и боље чувају завичајне традиције од заборава. Рад је зналачки компонован и биће од драгоцјене помоћи за прецизније упознавање братства Лабудовића, њихових истакнутих братственика, ратника, радника, домаћина и интелектуалаца – закључио је Лабудовић.

                                                                            Дарко Јововић, новинар и пјесник