logo3

ПУЦАЈ РАТ ЈЕ ЗАВРШЕН

САВО ГРЕГОВИЋ ПУЦАЈ РАТ ЈЕ ЗАВШЕН 

"Прва човечја крв, која је злочиначки просута на земљи, била је крв брата. То је симболично за све злочине човека над човеком до краја света. И последња човечија крв која буде просута на земљи, биће опет крв брата. Јер, чија би иначе могла бити.
Но браћа по крви нису увек браћа по духу. У Каину и Авељу била је иста крв али не и исти дух, братска крв али не и братски дух. Јер док је Авељев дух био осветљен Богом, дух Каинов био је помрачен завишћу. Каин се расрди веома, и лице му се промијени, тј. потамни му и лице од помраченог духа. И кад беху сами у пољу скочи Каин на Авеља брата својега, и уби га (Пост. 4, 5-8).
Тако се братоубиством отворила историја рода људског на земљи. Братоубиством из зависти! Иста она сатанска завист, која је расхладила љубав прародитеља људских према Створитељу, расхладила је и љубав њиховога првога сина према брату његовом. Овај последњи преступ дошао је као последица онога првога, још и као казна за онај први - казна Адаму и Еви. Видећи овога млађега и бољега сина умртвљена, отац и мајка, морали су осетити јетку жаоку свога греха према Богу и Рају. Но то је био само почетак, типичан за сву будућност њиховога потомства. 
У чему је типичност тога почетног злочина? У томе, да се грех човека према човеку јавља као последица греха човека према Богу. Или другим речима - кад говоримо о рату - да се рат човека против човека јавља као последица рата човека против Бога."

Фотографија корисника Бранка Милић