logo3

НОВА КЊИГА „ВАСОЈЕВИЋИ У БОРБИ ЗА СРПСКО И ЈУГОСЛОВЕНСКО УЈЕДИЊЕЊЕ ОД 1914. ДО 1918. ГОДИНЕ” ГОРАНА КИКОВИЋА

НОВА КЊИГА „ВАСОЈЕВИЋИ У БОРБИ ЗА СРПСКО И ЈУГОСЛОВЕНСКО УЈЕДИЊЕЊЕ ОД 1914. ДО 1918. ГОДИНЕ” ГОРАНА КИКОВИЋА

Вриједан допринос историјској науци

Vrijedan doprinos istorijskoj nauci

Горан Киковић

У издању Српског историјско-културног друштва „Никола Васојевић”, Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Војвода Степа” из Нове Црње, Књижевне задруге Српског националног савјета, Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Беране и Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из штампе је изашла нова књига историчара Горана Киковића под називом „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење 1914-1918”. Први дио књиге је посвећен реконструкцији војних операција које је црногорска војска водила током ратних 1914. и 1915. године, док се други дио студије односи на улогу Васојевића у ослобођењу Црне Горе и њеном уједињењу са Србијом 1918. године. У рецензији коју је за поменуту књигу написао проф. др Александар Животић, наводи се да је Киковић, истражујући историју Васојевића, као највећег српског племена, дао посебну слику и тумачења различитих историјских процеса који су судбински одређивали историју сјевера Црне Горе.
– Киковић је у првом дијелу књиге посебан осврт дао на мобилизацију васојевићких бригада и њихов допринос побједама српске и црногорске војске током прве ратне године. Такође, посебан осврт је дат и на храбар отпор црногорске војске аустроугарском нападу 1915. и њену помоћ српској војсци која се под притиском удружених немачких, аустроугарских и бугарских снага повлачила преко Васојевића ка Јадранском приморју. У другом дијелу књиге су осветљени догађаји везани за разоружање аустроугарских трупа на простору Васојевића и комитску акцију која је живом активношћу очувала слободарски пламен након капитулације Црне Горе у јануару 1916. године. Посебно вриједан допринос историји уједињења представљају детаљне и садржајне биографије првака Васојевића који су својим радом на плану националног ослобођења и уједињења трајно задужили српски народ – навео је Животић.
Нагласио је да је изузетну изворну историографску вриједност имају приказани спискови одликованих и погинулих Васојевића током Првог свјетског рата.
– Напорним истраживачким радом, колега Киковић је сачинио потпуне спискове Васојевића одликованих Златном и Сребрном медаљом Обилића за храброст. Књига је богато илустрована фотографијама што истраживачком резултату колеге даје посебну вриједност – истакао је Животић.
У свом слову о Киковићевој књизи публициста и књижевник, Бранислав Оташевић, је навео да се ради о научном подухвату који ће употпунити сазнања о борби Васојевића и других брђанских племена кроз вјекове за слободу српског народа.
– Пишући лаким допадљивим стилом, користећи бројне досад објављене књиге и радове познатих и афирмисаних стваралаца, Киковић је вјешто и зналачки компоновао свој рад и оставио читаоцима значајно ђело о прошлости Васојевића. Киковић се прихватио тешког, али одговорног посла и посветио стручну пажњу историјској грађи претежно наше, а ђелимично стране провенијенције и студиозније зашао у питања историје и борбе Васојевића у Првом свјетском рату и потом у борби за стварање јединствене државе. Својим радом Киковић успоставља континуитет сазнања и интерпретација догађаја и процеса у развоју и постојању овог племена – нагласио је Оташевић.
Са њим се сагласио и књижевник Давид Лалић наводећи да књига „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење” говори о вјековним тежњама Васојевића да се уједине са Србијом, још од времена Карађорђевог устанка и доласка Карађорђевих војвода до Превије и присједињења Васојевића Србији 1809. године.

.Дарко Јововић, новинар дневног листа ''ДАН'' .Објављено у ''Дану'' 3.јуна 2018.