logo3

''ЗАДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ-СПОМЕН КЊИГА'' Издавач: ''Књижевна задруга Српског националног савјета Црне Горе- Подгорица, 2018.''

''ЗАДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ-СПОМЕН КЊИГА''

Издавач: ''Књижевна задруга Српског националног савјета Црне Горе- Подгорица, 2018.''

 

 У издању Књижевне задруге Српског националног савјета Црне Горе  и захваљујући приређивачу Удружењу бораца ратова од 1990. Године  Црне Горе, прије свега Радану Николићу и његовим сарадницима  појавила се  спомен-књига ''Задња линија одбране'' – свједочење о погибијама 315 војника и полицајаца из Црне Горе на ратиштима велике и мале Југославије 1991/1999. године.

 

 

У Удружењу бораца ратова од 1990. године  Црне Горе наглашавају да је спомен-књига настала као отпор колективном жигосању бораца из Црне Горе палим у ратовима 1991/1999. године од стране актуелне црногорске власти и бездушних кривотвораца новије историје.

Књига је већ промовисана у неколико градова у Црној Гори и о књизи су говорили људи који су својим моралним карактеристикама и позвани да кажу о овом бесудном времену на екс Југословенским просторима и о растакању СФРЈ.

О њој су свој суд дали измеђуосталих и академик Зоран Лакић који  је  као рецензент књиге казао сљедеће: ... '' Ова књига је спомен погинулој младости Црне Горе у ратовима деведесетих, који у историји слови за ‘братоубилачки рат’, ‘изнуђени рат’, чак и за ‘договорени рат'“, казао је академик Зоран Лакић, напомињући да је у сваком случају ријеч о рату који је различито тумачен и у страној историографији. Он је истакао да се приређивачи ове књиге не опредјељују за наведене називе тих трагичних збивања.

Они су једноставно приредили спомен-књигу погинулима који заслужују незаборав и поштовање, казао је о књизи академик  Лакић, додајући да се такав однос према мртвима његује у цивилизованм свијету, док у Црној Гори имамо сасвим друге аршине, те „нисмо пописали жртве ни из Првог ни из Другог свјетског рата''.

О овој веома значајној спомен књизи нагласио бих и суд предсједника Удружења бораца  1990 -1999. Професора Радана Николића : Умишљени господари чине све да дигнемо руке сами од себе. Он је  подсјетио  на Гетеову мисао да је само једно зло неизлечиво – ако народ дигне руке сам од себе.

''У 21. вијеку, нажалост, умишљени господари новог свјетског поретка чине све да тако и буде – да народ дигне руке од себе и да слобода и људско достојнство не буду вриједности“, рекао је о овој књизи спомена на јунаке наег доба  Николић.

Он је истакао да су борци којима се у књизи одаје почаст управо најбољи синови Црне Горе, оцијенивши да је катастрофално да се држава обрачунава са својим грађанима које је послала у рат и дискриминише ратне жртве.

У име издавача Књижевне задруге СНС Момчило Вуксановић, о књизи каже:

Ми смо као издавачи са великим поштовањем прихватили да штампамо ово издање и макар мало дамо допринос сјећању на ове изузетно часне и храбре људе који су страдали деведесетих година“, он је истакао да они нису тамо отишли зато што су вољели рат и зато што им се ратовало, или зато што су некога мрзјели, већ зато да би чували уставни поредак своје државе, како би оправдали заклетву коју су дали на служењу војног рока.

Своје мишљење о овој књизи мученика пострадалих за вјеру и отаџбину дао је и Протојереј Предраг Шћепановић:''Захваљујем се приређивачу што је овом књигом ставио пред савјест историјску истину и фактографију свима онима који се буду бавили овим трагичним периодом, истичући да своје поздравно слово посвећује Мариносу Рицудису, Грку који је одбио да бомбардује Србију и Црну Гору, који због тога одлежао затворску казну двије и по године и који је прије петнаестак дана од СПЦ примио одликовање Орден Светога Саве првог степена. Ова књига је истинита прича која се догодила у души овога народа, подсјећајући на прву жртву НАТО бомбардовања – војника даниловградске касарне Сашу Стојнића.

Овом књигом су приказани часни ликови и биографије ''људи заклетих отаџбини и народу'' и они се те заклетве нијесу никада одрекли до судњега дана. У уводном дијелу који је дао Радан Николић објашњено је како је дошло до рата на нашим просторима и како су ''џелати постали жртве а жртве постали џелати''. Ови људи чије су биографије описане у књизи понос су свих слободомислећих људи јер су се борили против неправде и силе а за најсвијетлију ријеч ''слободу''. Зато слава јунацима Југославије!

 

 

                                                 Горан Киковић, проф. Историје