logo3

ГОРАН КИКОВИЋ ДОБИТНИК ПУШКИНОВЕ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ПРИПРЕМИО КЊИГУ ЗА ШТАМПУ   ''ДА РУСКЕ ПОМОЋИ И ЗАШТИТЕ НИЈЕ БИЛО НИ ЦРНЕ ГОРЕ БИЛО НЕ БИ''

ГОРАН КИКОВИЋ ДОБИТНИК ПУШКИНОВЕ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ОД САВЕЗА ПИСАЦА РУСИЈЕ ПРИПРЕМА КЊИГУ ЗА ШТАМПУ ПОД НАЗИВОМ 
''ДА РУСКЕ ПОМОЋИ И ЗАШТИТЕ НИЈЕ БИЛО НИ ЦРНЕ ГОРЕ БИЛО НЕ БИ'' -РУСИЈА И ЦРНА ГОРА КРОЗ ВЈЕКОВЕ (Текстови, расправе,примјери сарадње)

Професор историје Горан Киковић тренутно припрема за штампу занимљиво историјско штиво „Русија и Црна Гора кроз вјекове“.
КИКОВИЋ : „Књига представља збирку прилога и докумената насталу са жељом да надвладам најраспрострањенију савремену лаж у Црној Гори, која се јавно изговара повишеним тоном, да нам Русија никада у историји није помагала. Моје истраживање полази од анализе драгоцене књиге ''Црногорске финансије'', дела нашег еминентног научника др Мирчете Ђуровића, првог ректора црногорског универзитета и председника Црногорске академије наука и умјетности. Професор Ђуровић је документовао велику финансијску помоћ Русије држави Црној Гори у времену од 1711. до 1916. Историјску истину да без руске помоћи и заштите не било ни Црне Горе без устезања промовишем у овој књизи“.

Ова књига прилога и докумената  је настала са жељом да успоставим паралелу између прошлости и садашњости у односима између Русије и Црне Горе односно да надвладам најраспрострањенију савремену лаж у Црној Гори која се јавно изговара повишеним гласом који је саобразан са глупошћу њеног садржаја - како нам Русија никад није помагала. Моје истраживање је кренуло анализом драгоцјене књиге ''Црногорске финансије'' др Мирчете Ђуровића, који је документовао велику финансијску помоћ Русије држави Црној Гори у времену од 1711. до 1916. (Мој фељтон на ову тему објавио је дневни лист ''Дан''). Истина је да је пуна два вијека Русија давала бесповратну помоћ  Црној Гори и без устезања сам овој књизи додао објашњење које одговара историјској истини – да руске помоћи и заштите није било ни Црне Горе било не би.

            Треба овдје подсјетити и на Албанску голготу и  да је она смањена захваљујући Руској интервенцији. Наиме руски Цар Николај Други Романов спасио је Србе од тоталног погрома у Првом свјетском рату, а у питању је један свијетли примјер безусловне помоћи браће Русâ српском народу и краљевини Србији 1914-1916. године . Цар Николај Други Романов ушао је у овај глобални конфликт у Први свјетски рат само због Србије, иако је његова држава била потпуно неспремна за то; још увијек нијесу биле залијечене ране револуције из 1905. године, што ће резултирати Фебруарском и Октобарском револуцијом 1917. године чиме су Романови збачени са власти.

Важно је напоменути и то да су Руси упутили ултиматум Британији и Француској да мора да прихвати и збрине српску војску која се повлачила преко Албаније ка Скадру крајем 1915. и почетком 1916. године, иначе Русија излази из рата, јер нема сврхе да у њему остаје ако више нема Србије, због које је у сукоб и ушла. Лондон и Париз, иако су претходно хтјели да оставе Србе на цједилу, брже-боље су прискочили у помоћ.

 

 

Давид Лалић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић