logo3

ДАВИД ЛАЛИЋ ''ЉУБОМИР БАКИЋ, ПОСЛАНИК ПОДГОРИЧКЕ СКУПШТИНЕ ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ 1918.''

ЉУБОМИР БАКИЋ

 

Црногорскиц правник и политичар Љубомир Бакић (1877-1925.) Основну школу завршава у Забрђу, а гимназију и Правни факултет у Београду. Један је од организатора Народне странке, прве политичке партије у Црној Гори. Био је бранилац оптужених у  тзв. Бомбашкој афери (1907.). Министар правде 1913.  године. Посланик је

и у Великој народној скупштини Српског народа у Црној Гори учествује 1918. у уједињењу Црне Горе и Србије и формирању Југославије. После уједињења прелази у Радикалну странку.

Као њен представник изабран је за народног посланика и у Народној скупштини Југославије био је потпредсједник 1923-1924. Долази у сукоб са вођством странке због њеног политичког курса према Црној Гори, па излази на изборе 1925. са дисидентском листом. Бакић је уживао глас опрезног и трезвеног политичара. Бавио се публицистичким радом,. Објавио је више расправа из области правне науке. Написао је Законодавство у Црној ГориНадлежност шеријатских судова, а у рукопису је оставио; Етнографска грађа о Васојевићима и Црна Гора 1905-1920.