logo3

KЊИЖЕВНУ НАГРАДУ ''РАТКО ДЕЛЕТИЋ''  ДОБИО ПЈЕСНИК РАДОМИР СТОЈАНОВИЋ

KЊИЖЕВНА НАГРАДА ''РАТКО ДЕЛЕТИЋ'' ЗА 2019.ГОДИНУ БИЋЕ УРУЧЕНА НА ВИДОВДАН  КЊИЖЕВНИКУ И ПЈЕСНИКУ РАДОМИРУ СТОЈАНОВИЋУ

Књижевна награда ''Ратко Делетић'' је успостављена од часописа ''Глас Холмије'' 2017. године и добили су је пјесници:Драгомир Дале Ћулафић за 2017. и Дарко Јововић за 2018.

Жири књижевне награде ''Ратко Делетић'' за 2019. годину донио је једногласну одлуку да овогодишњу награду добије књижевник и пјесник Радомир Стојановић.

Ко је добитник награде за 2019. годинеу Радомир Стојановић?

Радомир Стојановић рођен је 1942. године у Трешњеву код Андријевице. Пише поезију, прозу и књижевну критику. Песме су му превођене на више страних језика и заступљен је у бројним антологијама. Добитник је књижевних награда: „Лазар Вучковић“, „Перо Деспота Стефана Лазаревића“, „Златна значка КПЗ Србије“, „Повеља међународне културне манифестације Соколица-Бањска“, „Григорије Божовић“ за најбољу књигу Књижевног друштва КИМ за 2004. годину, „Милан Ракић“ за најбољу збирку песама коју додељује УКС, Београд, “Повеља Карађорђе“ за животно дело и “Скерлићева награда“. Био је уредник издавачке делатности „Јединство“ из Приштине и књижевног часописа „Стремљења“. У једном мандату био је председник Књижевног друштва Косова и Метохије. Живи и ради у Београду.

 

КО ЈЕ БИО РАТКО ДЕЛЕТИЋ?

Ратко је рођен у Грачаници, школовао се у родном мјесту и Андријевици. Гимназију је завршио у Беранама, а студије на Филозофском факултету у Пришти-ни, гдје је дипломирао 1975. године. Прве пјесме је прочитао још као основац, уз хук Лима, пјесницима драге и опјеване ријеке и бистре као дјевојачко око. Чинио је то и на трави Пишевске ријеке, која се свом силином спушта са пишевских страна и Оморе пут Лима, гдје с њим удружује своје воде и хита према Дрини и даље Црном Гором, носећи поздраве браћи Русима и Црном мору.

Својом првом збирком поезије „Светоболи“, објављене 1969. године, Ратко Делетић свом снагом и пјесничким талентом ступа у дугу колону стваралаца из Васојевићâ, и уопште долине Лима, јер Лим, пјесницима и ствараоцима драга и опјевана ријека, тече кроз европску прозу и поезију. Ратко је објавио двадесет шест књига поезије, рачунајући и три књиге изабраних пјесама и једну заједничку. Заиста крупан пјеснички збир. Ако се томе додају и друге Делетићеве књиге, путо-писи и репортаже, публицистика, сакупљене лирске и епске пјесме, тужбарице, ан-тологије које је саставио, књиге које је приредио и књиге о црквама и манастирима, књижевно критички и новинарски текстови, које је писао скоро четири деценије, расути по страницама огромног броја листова, ревијâ и часописâ, зборницима радо-ва са бројних скупова на којима је учествовао, рецензије рукописâ које су објавље-не цјелокупно или у фрагментима и узме у обзир његова уредничка и издавачка дјелатност, онда се без икакве резерве може рећи да је његов живот био испуњен непрестаним радом на пољу наше културе, прије свега књижевне и да је тај рад уродио разнородним и драгоцјеним плодовима.