logo3

KЊИЖЕВНА НАГРАДА ''РАТКО ДЕЛЕТИЋ'' УРУЧЕНА ПЈЕСНИКУ РАДОМИРУ СТОЈАНОВИЋУ

KЊИЖЕВНА НАГРАДА ''РАТКО ДЕЛЕТИЋ'' УРУЧЕНА ЈЕ  КЊИЖЕВНИКУ И ПЈЕСНИКУ РАДОМИРУ МИЛУ СТОЈАНОВИЋУ

У Беранама је 11.10.2019. године на промоцији књиге Радомира Стојановића  уручена награда ''Ратко Делетић'' која је успостављена од часописа ''Глас Холмије''.

Жири у саставу : Дарко Јововић, предсједник и чланови: Жарко Бојић и Милан Мане Цимбаљевић, донио је одлуку да књижевну награду Додијели Радомиру Стојановићу. Ову награду од 2017. године и добили су је пјесници: Драгомир Дале Ћулафић за 2017. и Дарко Јововић за 2018.

О томе је бесједио пјесник Дарко Јововић, који је истакао следеће:
Ратко Делетић је рођен у Грачаници, школовао се у родном мјесту и Андријевици. Гимназију је завршио у Беранама, а студије на Филозофском факултету у Приштини. Својом првом збирком поезије ''Светоболи'', објављене 1969. године, Ратко Делетић свом снагом и пјесничким талентом ступа у дугу колону стваралаца из Васојевићâ, и уопште долине Лима. Ратко је објавио двадесет шест књига поезије, рачунајући и три књиге изабраних пјесама и једну заједничку. Ако се томе додају и друге Делетићеве књиге, путописи и репортаже, публицистика, сакупљене лирске и епске пјесме, тужбарице, антологије које је саставио, књиге које је приредио и књиге о црквама и манастирима, књижевно-критички и новинарски текстови, које је писао скоро четири деценије, расути по страницама огромног броја листова, ревијâ и часописâ, зборницима радова са бројних скупова на којима је учествовао, рецензије рукописâ које су објављене цјелокупно или у фрагментима и узме у обзир његова уредничка и издавачка дјелатност, онда се без икакве резерве може рећи да је његов живот био испуњен непрестаним радом на пољу наше културе, прије свега књижевне и да је тај рад уродио разнородним и драгоцјеним плодовима. Зато је часопис ''Глас Холмије'' из поштовања према Ратку и његовом дјелу успоставио књижевну награду која носи његово име. Жири за додјелу књижевне награде ''Ратко Делетић'' за 2019. годину донио је једногласну одлуку да то признање ове године добије књижевник и пјесник Радомир Стојановић.
Радомир Стојановић рођен је 1942. године у Трешњеву код Андријевице. Професор је српског језика и књижевности. Пише поезију, прозу и књижевну критику. Песме су му превођене на више страних језика и заступљен је у бројним антологијама. Добитник је књижевних награда: ''Лазар Вучковић'', ''Перо Деспота Стефана Лазаревића'', ''Златна значка КПЗ Србије'', ''Повеља међународне културне манифестације Соколица-Бањска'', ''Григорије Божовић'' за најбољу књигу Књижевног друштва КИМ за 2004. годину, ''Милан Ракић'' за најбољу збирку пјесама коју додјељује УКС, Београд, ''Повеља Карађорђе'' за животно дјело и “Скерлићева награда“. Био је уредник издавачке дјелатности ''Јединство'' из Приштине и књижевног часописа ''Стремљења''. У једном мандату био је предсједник Књижевног друштва Косова и Метохије. Живи и ради у Београду. Ово је само дио из богате биографије Радомира – Мила Стојановића. Биографије која стоји само поред имена оних који су се издигли изнад обичности. Тако импозантна биографија, пред којом застаје дах, али и све оно што је, бавећи се књижевним радом, учинио за свој завичај, препоручили су Радомира Стојановића, што су чланови жирија једногласно прихватиули, да буде добитник књижевне награде ''Ратко Делетић''. Тим прије, јер је наш Миле, као истински културни изасланик, задужио Васојевиће и читав овај крај. Сваки његов повратак на просторе који се наслањају на обале Лима, на мјеста одакле је носећи раскошни књижевни таленат закорачио у пјесничке тајне, био је прави духовни празник, за све који су бар мало знали колика је моћ изговорене ријечи. Он је славу своје родне груде деценијама проносио далеко у свијет сврставајући себе у ред најбољих пјесника пониклих на Светим водама Лима. Чинио је то како раде само одабрани, а одабранима припадају признања. Зато му у име Жирија најискреније честитам.-истакао је на свечаности предсједник жирија пјесник Дарко Јововић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић