logo3

Јоаникије: Никоме на памет не пада оно што падне Милу!

Јоаникије: Никоме на памет не пада оно што падне Милу!

 

Ниједном властодршцу овог света, па ни Милу Ђукановићу, не припада право да оснива било коју цркву, нарочито не православну. Изјавама да ће основати или обновити црногорску цркву Ђукановић директно крши Устав државе чији је председник, а који описује да је црква одвојена од државе, што је важно цивилизацијско достигнуће.

Тим речима владика будимљанско-никшићки Јоаникије за „Блиц“ износи став о најновијим претњама које је упутио Мило Ђукановић.

Председник Црне Горе, након што су грађани сами изнова кренули у литије, а он одговорио хапшењем владике Јоаникија и осморице свештеника, изнео је тврдње да ће основати „цркву православних Црногораца“, али и да ће оно што је СПЦ „отела опет бити враћено Црној Гори“.

Тиме је Ђукановић још једном јавно потврдио да настоји да одузме највредније храмове Митрополије црногорско-приморске.

Владика Јоаникије каже за „Блиц“ да су све изјаве Мила Ђукановића о цркви антиуставне и антицивилизацијске.

а не говоримо о томе колико су у супротности са вером и канонским поретком цркве. Чуди ме да и даље прича о обнављању и оснивању црногорске цркве, када је за његове владавине већ таква квазицрквена и проусташка творевина основана. Предводи је удбашки распоп Дедеић, поручује владика и пита:

„Зар није било доста бруке Црне Горе са том дружином, него јој треба још једно застиђе? Ако је и од Ђукановића, много је“, каже владика будимљанско-никшићки Јоаникије, због чијег је привођења и хапшења народ у готово свим градовима Црне Горе изашао на улице у знак протеста, а полиција реаговала брутално употребљавајући силу.

Када је након ослобађања владике деловало да ће режим макар неко време покушати да одржи мир у Црној Гори, на саслушање су позвани свештеници из Берана, њих петорица.

С друге стране, власт недељама не одговара на захтев Митрополије црногорско-приморске да се разговара о спорном Закону о слободи вероисповести који је Скупштина Црне Горе усвојила у децембру 2019. године.