logo3

ЦРНОГОРСКА ВЛАСТ ДА САОПШТИ ШЕКУЛАРЦИМА ГДЈЕ СУ МЕЂЕ СА КОСОВОМ

ЦРНОГОРСКА ВЛАСТ ДА САОПШТИ ШЕКУЛАРЦИМА ГДЈЕ СУ МЕЂЕ СА КОСОВОМ 

 

Протест Шекулараца прије двије године - Фото: Јововић


Иако су мјештани Шекулара још прије двије године с протестног збора позвали представнике државне власти да им саопште како је планирано да се успостави најновија граница између Косова и Црне Горе, одговор на ово питање још нијесу добили.

Они су поновили да због игнорисања њихових захтјева од стране Владе Црне Горе још увијек ништа не знају о томе шта садржи споразум о демаркацији границе која дијели шекуларске територије с територијом Косова.

“Постоје гласине да споразум о разграничењу Црне Горе и Косова предвиђа да се граница помјера дубоко на нашу територију што је, како је и познато, изазвало бурне реакције локалног становништва. Међутим, ми још увијек, и поред упорног инсистирања, нијесмо званично сазнали да ли ће се давно установљене границе помјерати, иако се чуло од црногорских званичника да Црна Гора демаркацију границе сматра окончаним, а не отвореним питањем. Зато поново позивамо црногорске званичнике да јавно саопште шта су стварно договорили с косовским функционерима по питању успостављања граница”, наводи члан Савјета Мјесне заједнице Шекулар Веско Давидовић.

Мјештани истичу да инсистирају на прецизном одговору црногорских званичника и поручују да ће се свим расположивим средствима супротставити било каквом прекрајању граница на штету становника Шекулара.

“Поново поручујемо да није поштено што о овом питању црногорски званичници ћуте као заливени. Бојимо се да намјерно избјегавају одговор и да је нека тајна трговина у питању. Но, ми им стављамо до знања да ни по цијену живота нећемо дозволити да било ко дира међе које су давно успостављене не с Косовом него са нама братском државом Србијом”, казао је мјештанин Благоје Шарић.

И остали мјештани поручују да би се Шекуларци обрукали према прецима када би некоме уступили иједан педаљ своје земље.

“Ми смо на протестном скупу прије двије године усвојили декларацију у којој се наводи да не дамо наше и да ћемо свим средствима бранити личну својину онако како су то с правом радили наши преци. Поручили смо да смо спремни да животима бранимо сваку стопу земље. На то нас позивају и опомињу наши гробови и угрожена слобода, као и крваво стечена тапија над нашом имовином и нашим светињама. Зато тражимо од државних органа Црне Горе да зауставе даље поткрадање наше имовине и територије, које у континуитету траје и до данашњих дана”, нагласио је мјештанин Боривоје Делетић.

Све раде народу иза леђа
Давидовић наводи да их највише боли то што прије разговора о демаркацији граница нико није контактирао са мјештанима чија се имања налазе у пограничном појасу.

“Било је природно да се прије било какве иницијативе поведе разговор са становницима Шекулара, јер они најбоље знају гђе су давно утврђене границе. Међутим, актуелни властодршци нијесу нашли за сходно да поведу рачуна о интересима сопственог народа, него су нас по питању демаркације граница потпуно игнорисали. То значи да неко без знања мјештана хоће да удари на нешто за шта су наши преци полагали своје животе. Зато још једном захтијевамо да званичници дозволе да им у четири ока кажемо гђе је стварна граница с Косовом”, истиче Давидовић.

Дарко Јововић