logo3

Црногорац, данас значи бити антисрбин! Пише Зоран Лакушић,професор,предсједник УО Удружења Васојевића ''Васо''

 

Црногорац, данас значи бити антисрбин!

Пише Зоран Лакушић,професор,предсејдник УО Удружења Васојевића ''Васо''

Режим у Црној Гори залудио је народ неким (ново) црногорством. Народ лако прихвата пароле а не улази у суштину проблема. Не знам да ли има (много) примјера да народ добије назив по територији, најчешће територија по народу који је настањује. Ипак, треба се борити за те који неће ћирилицу, српски и друго. Не треба их остављат у убјеђењу да су у праву, да су нешто што није српско. У заблуди су. Мислим, уз борбу за српски идентитет треба додават и то да су заведени ненаучним теоријама (заговорници неког црногорства манипулишу са лажном тезом о "покушају неких сила" да посрбе Црну Гору), а слабо се одговара да је на сцени расрбљавање Црне Горе (српске Зете). Према попису становништва из 1909. године у Црној Гори је било више од 300.000 Срба, од укупно 317.856 становника.

Како се може за Србе говорити - посрбице, а на сцени су, уствари, поцрногорице. Треба се борити за очувања српства у Црној Гори и да Новоцрногорце треба усмјерите на поштовање завјета предака. Знам да није лако бити Србин данас у Црној Гори, некад смо се тиме поносили!

И они који се изјашњавају као Црногорци су из српског народа и имају своју цркву - Митрополију црногорску. Црна Гора је следбеник државе Зете а њу нијесу основали Црногорци, према томе Црногорац је географски појам а не генетски. И да напоменем за себе - нијесам се никада национално изјашњавао осим као Југословен (док то бијаше могуће јер у то вријеме због партијске директиве, изјашњавање као Србин било је забрањено). Црногорац сам по држављанству, по припадности, значи нијесам Црногорац етнички него географски (као Љевајац или Љеворечанин).

У Црној Гори неки званичници инсистирају на проценту Срба са претходног пописа, што није добро, Срба је много више макар се не пишу тако, и треба се бунити што се мијења идентитет народа, конкретно српског, као творитеља државе Зете, прве српске државе. Исте године када је основао Српску православну цркву (1219), Свети Сава је на Михољској превлаци код Тивта основао Зетску епископију, одакле се вјековима, на простору данашње Црне Горе, ширило православље, култура и просвјета.

Нажалост, никад не бих могао вјеровати да може у Црној Гори бити антисрпство. Но, како рече Миодраг Булатовић, једном приликом, послије промјена у Црној Гори, "сваки Црногорац антисрбин је пропао". Надам се да ће пропасти и то антисрпство. Знам да није добро пренаглашавати различитост , у Црној Гори, Срби и Црногорци. Јер један велики дио народа то поистовјећује. Они сматрају да је Србин = Црногорац и Црногорац = Србин. За њих је Црногорац опредјељење а Србин генетска припадност народу. Проф др. Душан Ичевић (мада се трудио да докаже самобитност црногорске нације) написа "за нацију се опредјељује у народу се рађа". Црногорци национално опредијељени треба да имају одговор у којем су народу рођени.

Династија Петровић Његош чувала је Косовски завјет, као један од темељних стубова своје националне заједнице. Зато се данашња званична Црна Гора, одрицањем Његоша и светог цара Лазара, одриче српске историје, оживљава неку своју историјску свијест. Зато сматрам да данас бити Црногорац није исто што и Србин. Као што невјерник и вјерник није исто. Наравно историјски Црногорци су били Срби, ови данашњи то нијесу. Срби су народ Светог Саве, данашњи Црногорци су се њега одрекли. Историјски Црногорци су били светосавци одани Косовском завјету, док ови данашњи Новоцрногорци су противници светосавља.

На свим пописима становништва у Црној Гори, нико се национално није зјашњавао као Црногорац, већ само као Србин (па чак и муслимани, који се пишу као Срби исламске вјере), све до после Другог свјетског рата када комунисти долазе на власт и бришу или фалсификују сву историју старију од 1941. године. Ту идеологију наставио је Мило Ђукановић и његова дружина, који светосавље означава као поништавача црногорског вјерског и националног идентитета. Зато су они у центру Подгорице подигли споменик Титу и његово наслеђе они баштине, прогонима над Српском црквом.

Данас они који се национално изјашњавају као Црногорци не воле ни Светог Саву, ни Косовски мит, ни ћирилицу, ни друге стубове српског идентитета. Атеизам који је усадио комунизам у народу, коначно одваја данашње Црногорце од Срба. Сви елементи који чине национални индитет, ова два народа је различит, једино што нам је заједничко је простор. Детаљна анализа о националној и етничкој припрадности доводи до нeспорног закључка да Срби и Црногорци немају заједничких тачака. Нажалост у Црној Гори и даље се вјешто протура теза да су Срби и Црногораци један народ, ова теза има за исход асимилацију српског народа у Црној Гори. Национално помирење Срба и Црногорца, на тези да се ради о једном истом народу није могуће, процес стварање Новоцрногораца пошао је предалеко.

Бити Црногорац данас значи бити антисрбин. Лично сматрам свако ко се изјасни на предстојећем попису као Црногорац српског поријекла, Црногорац - Србин, Црногорац који говори српским језиком и слично, није Србин и није исто што и ја. Свако ко се осјећа као Србин, а изјасни се као Црногорац, биће у истом друштву са Новаком, Ранком, Мирашем, Милом, Дарком, и другом булументом, умјесто са Његошем, Марком Миљановим, Јанком Вукотићем и другим знаменитим Србима. Да не буде недоумице, традиционални Црногорци су етнички Срби.

Црногорци не прихватају да је српство дио њиховог етничког индитета, због чега сатанизују и прогоне Србе, и желе да их асимилирају. Не знам да ли се било који Србин у посљедњих неколико година запослио у јавним службама, а да није морао да се одрекне сопственог етничког идентитета. Терор над Србима ће се и даље наставити посебно у години пописа и биће им даље онемогућено да се запошљавају у институцијама, и да се могу се слободно изјашњавати о својој етничкој припадности. Све под плаштом стварања етнички чисте Црне Горе.

Заступљеност Срба у институцијама је на том нивоу да се граничи са здравим разумом. Стално се чује кад је у питању запошљавање да су Црногорци и Срби исто, што представља још једну подвалу. Јасно је свакоме да у 21. вијеку Црногорац или Србин није исто. То су два народа. Срби се разликују од Црногорца не само по питању вјере, него и у свим другим култоролошким елементима. Срби су светосавци, држе до Косовског мита, пишу ћирлицом и имају своју историју. Црногорци ово не прихватају да је дио њиховог етничког индитета, због чега сатанизују и прогоне Србе, и желе да их асимилирају.

Требало би да је свакоме јасно да данас у антсрпској Црној Гори, Црногорац или Србин није исто. Зашто инсистирам на различитости Срба и Црногорца у Црној Гори? Ако се прихвати да то није исто, вјерујем да ће се за кратко вријеме већ и на следећем попису повећати број Срба. И ако ће се разним манипулацијама или инструкцијом пописивача, или нетачним приказивањем процента изјашњених и на сличне начине, тежити да се свакако смањи проценат Срба.

У кампањи за попис треба ићи се са тезом да бити Србин и Црногорац није исто. Знам да је за многе све ово компликовано. Срби и сви који се тако осјећају треба да оставе емоције и титоизам, прихвате реалност и биће наде за њих нa наредном попису становништва 2021. године, за који се треба борити да буде спроведен тако да резултати покажу реалну слику на терену.

Фотографија корисника Zoran Vujadina Lakusic