logo3

ЦРКВЕНО -НАРОДНА СВЕЧАНОСТ У БИЈЕЛОЈ ЦРКВИ  КОД РОЖАЈА

СВЕЧАНОСТ У БИЈЕЛОЈ ЦРКВИ  КОД РОЖАЈА

Освећена црква Светог апостола Луке у Бијелој Цркви

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије обавио је у суботу 3. августа 2019, чин освећења новоподигнутог храма Светог апостола Луке у Бијелој Цркви код Роажаја, а потом у освештаној цркви и одслужио Свету Архијерејску Литургију.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа овог краја.

Након освећења и Литургије, одслужен је помен невино страдалим мјештанима Бијеле Цркве од Балканских ратова до данас.

Освећена је и спомен чесма, подигнута у спомен невиних жртава.

Сабрање је благословио Епископ Јоаникије, који је подсјетио да је, по старом предању, била црква ружине боје у Рожајама, због чега је и мјесто Рожаје, а како се ово мјесто зове Бијела Црква, може се претпоставити да је раније овдје била црква из доба Немањића. Ови крајеви су, по Владикиним ријечима, били изузетно значајни и засијани светињама у доба Немањића, касније су много страдали, међутим, памћење је сачувано.

„Обнови се у Рожајама црква Ружица и овдје се обнови бијела црква. Ви сте, истина, додали и мало црвене боје, не мари. Црвена боја на цркви је символ Христове крви живоносне, спасоносне коју је Он излио на крсту за искупљење рода људског. Сваки храм Господњи, који подижемо у Његову славу, изникао је из Христове крви. Ми хришћани смо искупљени пречасном и живоносном крвљу Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, зато смо Црква Божја, ми народ, који вјерује у Христа, Њему се моли и Њему славу узноси“, казао је, између осталог, Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Он је, овом приликом, одликовао архипастирским граматама чланове Црквеног одбора, задужен за изградњу храма, као и сва домаћинства села Бијела Црква и оне, који су на било који начин учествовали у изградњи светог храма.

Владика је високим одликовањима Епископије - Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија другог степена, одликовао браћу Томислава Белоицу из Краљева и Радосава Белоицу из Новог Сада „за труд и љубав показану приликом изградње и обнове храмова на територији Рожаја и несебичне помоћи српском народу у Рожајама“.

– Ми смо изданак ових брда. Наши коријени су дубоко урасли у ову земљу, у ова златна и гладна брда. Васпитавани смо и учени на дјелима моралних громада чија имена треба изговарати са поштовањем – Његоша, Марка Миљанова, Сердар Јанка Вукотића и хиљада знаних и незнаних чије су кости узидане у темеље ове државе, казао је предузетник Радосав Раде Белоица на данашњем освећењу цркве Св. Апостола Луке у Бијелој Цркви и парастосу одржаном за страдале чланове породице Булатовић.

Он је напоменуо да ,,не каже случајно велики Његош“: ,,Ђе је зрно клицу заметнуло ође нека и рлодом почива„.

– Ето, овде сам заметнуо клицу и ништа не могу вољети као ову земљу, овај крај и овај народ, поручио је.

Помињајући Марка Миљанова, Раде је казао да је његово племе учинило колико је могло и нагласио да се неће уморити да чине добра дјела.

„Сто пута сам се покајао за оно сто сам рекао, а никад за оно сто сам прећутао„, цитирао је он Марка Миљанова.

Белоица је поручио да је неопходно прије свега да будемо добри и поштени људи.

– Људским аршинима мјеримо све и све се бити добро. Нико никад у Црној Гори није живио у изобиљу и богатству, али су живјели срећно од онога што су имали. Било је важно да не укаљаш образ и част, јер љага остаје вјечно. Данас би за шаку долара власти продали и своју дјецу. Некада се Црна Гора, поносила својим интелектуалцима и паметним људима, који су студирали у Скопљу, Нису, Приштини, Београду, Загребу, Сарајеву и свуда су били поштовани и цијењени успјешни људи, а шта је ово данас…“, казао је он.

На указаном високом признању пригодним словом захвалио је Радосав Белоица. Након Литургије уприличена је трпеза љубави и културно-умјетнички програм.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић