logo3

У походе Мојковачким витезовима - 105. година од Мојковачке битке

У походе Мојковачким витезовима - 105. година од Мојковачке битке

 

Српски национални савјет Црне Горе са сестринским организацијама, уз поштовање епидемиолошких мјера, обиљежиo je другог дана Божића, 8. јануара 2020., велики дан побједе црногорске војске на Мојковцу.

У сарадњи са Епархијом будимљанско-никшићком, помен славним јунацима Мојковачке битке одржан је у Саборном храму Рождества Христовог у Мојковцу. Одржана је света литургија којој је началствовао протојереј-ставрофор Дарко Пејић.

Након службе присутни су положили вијенце на спомен-обиљежја учесницима Мојковачке битке.

Одржан је помен мојковачким јунацима, а присутне је поздравио Милисав Поповић.

Вијенци су положени и на споменик сердару Jанку Вукотићу у центру Мојковца, команданту црногорске војске у одбрани одступнице српским трупама преко Црне Горе за Албанију и Грчку, као и на Бојној Њиви, гдје се налази спомен обиљежје јунацима Мојковачке битке.

Важно је напоменути да је спомен обиљежје на Бојној Њиви обновио Српски национални савјет Црне Горе, 2015. године уз благослов Његовог преосвештенства Владике Јоаникија и да је актуелна власт због постављања крста на споменику, предсједника СНС-а др Момчила Вуксановића, као одговорно лице, због наводно против-законите обнове споменика, осудила правоснажно на годину дана затвора, условно на 3 године.

Предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић је казао да се обиљежавањем ових свијетлих датума у историји српског народа чува сјећање на славне претке и чува српски национални и вјерски идентитет српског народа у Црној Гори.

Слика може да садржи: једна или више особа, људи стоје, дрво и на отвореном