logo3

У ОКВИРУ ИФАД ПРОГРАМА ПОЧЕЛА МОДЕРНИЗАЦИЈА САОБРАЋАЈНИЦА У БЕРАНСКИМ СЕЛИМА

У ОКВИРУ ИФАД ПРОГРАМА ПОЧЕЛА МОДЕРНИЗАЦИЈА САОБРАЋАЈНИЦА У БЕРАНСКИМ СЕЛИМА

Општинари обишли радове

Асфалт на преко пет километара путева

Нису сва села обухваћена овим пројектом већ зоне које су експерти ангажовани на пројекту одредили као добре за развој Кластера сјеменског кромпира и Кластера меса, кажу из локалне управе

БЕРАНЕ – Радови на асфалтирању путева, које Општина Беране у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја, спроводи у оквиру ИФАД програма започети су прије неколико дана. Ради се о пројекту који се тиче стварања кластера и трансформације руралних подручја (РЦТП), и који траје пет година. Из локалне управе наводе да им је ове године у склопу овог пројекта одобрено асфалтирање седам путева у дужини од око пет километара, као и санација водовода у мјесној заједници Загорје. Ради се о путевима: Гаража Дапсиће – Петњик у дужини од 560 метара, Магистрала – Дапсиће у дужини од 1200 метара, Петњик - Загорје у дужини од 1320 метара, Бабино – Крушке у дужини од 400 метара, Заграђе – Долина Цикића у дужини од 450 метара, Заграђе – Брдо Трифуновића у дужини од 600 метара и Бубање – Качмор у дужини од 500 метара. Рок за извођење радова је 60 дана од дана потписивања уговора. Из локалне управе истичу да радове изводи предузеће Штрабаг и да се надају да ће зацртани послови бити завршени у предвиђеном року.

-Пројекат траје пет година и има велики значај за сеоско подручје наше општине. Пројекат се осим у Беранама спроводи у још пет општина у Црној Гори. Пројекат има двије компоненте гђе се прва односи на стварање кластера и помоћ пољопривредним произвођачима за подизање капацитета примарне производње кроз набавку сточних грла и механизације, као и прерађивачких капацитета, а друга компонента се односи на трансформацију руралних подручја кроз инвестиције у путну и водну инфраструктуру. Ово је друга година пројекта који траје до 2023. године. Тренутно се приступило асфалтирању путева у нашој општини. Након завршених радова имаћемо још пет километара асфалтираних саобраћајница што је значајна ствар за наша села – истичу из локалне управе.

Нагласили су да се пројекат спроводи у шест беранских мјесних заједница.

- Како нијесу све општине обухваћене овим пројектом тако нису ни сва села у општини Беране, већ одређене зоне које су експерти ангажовани на пројекту одредили као добре за развој Кластера сјеменског кромпира и Кластера меса. У општини Беране пројекат се спроводи у шест мјесних заједница. Прошле године у првој години пројекта асфалтиран је пут у мјесту Драгосава у дужини од 1286 метара. Преко пројекта било је одобрено асфалтирање 1000 метара пута у Драгосави, а Општина је осталих 286 метара финансирала у износу од сто одсто како би се заокружила цјелина - навели су из локалне управе.

Mjештани ослобођени издатака

Из локалне управе подсјећају да је учешће локалног становништва у поменутом пројекту требало да буде пет одсто од утврђене вриједности. Међутим, како наводе, Општина је ту обавезу преузела на себе.

- Пројекат је конципиран тако да је учешће Општине 20 одсто, а учешће локалног становништва пет одсто. Међутим, Општина је преузела обавезу мјештана како би смањила њихове издатке, знајући да се локално становништво суочава са бројним егзистенцијалним проблемима. То је још једна потврда да наша Општина посебан значај придаје нашим селима, у жељи да се, кроз различите видови помоћи, заустави све израженија миграција локалног становништва - истакли су из локалне управе.

Д.Ј.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић