logo3

У ЛИЈЕВОЈ РИЈЕЦИ ЦРКВЕНО- НАРОДНИМ САБОРОМ ПРОСЛАВЉЕН АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ

У ЛИЈЕВОЈ РИЈЕЦИ ЦРКВЕНО- НАРОДНИМ САБОРОМ ПРОСЛАВЉЕНА ЗАВЈЕТНА СЛАВА ВАСОЈЕВИЋА

 ЗОРАН ЛАКУШИЋ ПОРУЧИО ВЛАСТИМА ДА ЈЕ ХРАМОВЕ НАРОД ГРАДИО И ОНИ ЊЕМУ ПРИПАДАЈУ

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Са славе Васојевића у цркви Светог Архангела Михаила

Храмове је народ градио и они њему припају. Власти у Црној Гори су поново објавили рат Богу. Хоће да отимају од Цркве, али Васојевићи им то неће дозволити, нагласио је Зоран Лакушић.

 Црквено-народним сабором у Лијевој Ријеци колијевци Васојевића 12.септембра 2019.године је прослављен празник Пренос моштију Светог Александра Невског, завјетне славе Васојевића, чији је овогодишњи домаћин било братство Лакушића. Том приликом литургију у цркви Светог Архангела Михаила на Ножици служили су протојереј старофор Бранко Тапушковић и јереји Раде Радевић и Милош Лучић. У име домаћина говорио је Зоран Лакушић, професор, наводећи да су Васојевићи посебно везани за празник Александра Невског. Он је скуп поздравио сљедећим ријечима:

Високопреподобни игумане, Високопречасни протојереји, Честити саборе српски и васојевићки,

Заблагодарићу прво Господу, а потом и свештеницима,Црквеном одбору и свима вама, драга браћо и сестре, који сте ме удостојили да вас на овом светом дану, са овога светог мјеста, поздравим .

Као Србину и Васојевићу ми је велика част и понос да  вас данас могу поздравити испред Васовог манастира, духовне вертикале Васојевића. Све вас и оне који су својим неизмјерним трудом и безграничном љубављу обновилу ову лијепу Цркву. Она је један светионик који обасјава вјером не само Васојевиће већ цијелу Црну Гору.

Васојевићи су сазидали ову камену љепотицу и показали свијету да су часни синови својих предака и да нисмо узалуд ходили, нити се узалуд Богу молили. Уз темељ старе цркве ове  богомоље која је посвећена Светом архангелу Михаилу, крсној слави Васојевића, налази се гроб и посмртни остаци. родоначелника Васојевића. Зато ово мјесто чини светим, посебним и најутемељенијем мјестом за сваког Васојевића.

Освјештавање темеља нове цркве као и освјештавање новог здања, обавио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије 12. септембра, на дан када су 1724. године пренешене мошти Св. Александра Невског у Петроград у Александро-Невску лавру, гдје и данас почивају. Осим велике битке коју су добили Васојевићи  на овај дан у којем није остао ниједан Љеворечанин који није посјекао турске главе, а већина је посјекла по неколико. Ова одбрамбена битка одиграла се 30. августа и због ње су Васојевићи узели да славе и Светог Алексендра Невског, а стара нам је слава Свети Аранђео. Додатни разлози што је за завјетну славу одабран празник Св. Александра Невског су постојање историјских веза Васојевића, Србије и Русије. Наиме, племе је одржавало братске везе са српским владарима и са Русијом и учестовало у саставу српских и руских јединица у свим ратовима против Арнаута и Аустроугара.

Завјетна слава, празник Св. Александра Невског, предствља сабор Васојевића и има изузетну вриједност и значај, јер нас окупља око Бога и око Васове цркве, у коме нам је, на тај дан, предводник и заступник Свети Александар Невски. Свети руски књаз и владар, али и покорни слуга Божји, који је изрекао свету истину да Бог није у сили него у правди. На тај дан, већ осамнаест година се окупљамо и сабирамо овдје испред  Васове цркве. И то је за Васојевиће празник над празницима.

И ми данас са овог сабора српског народа васојевићког краја поручујемо да нећемо дозволити васпостављање некакве нове лаживјере и лажне цркве у Васојевићима. Никога не мрзимо, ни са ким нећемо да се бијемо. Ми имамо своју Српску православну цркву на чијој лађи бродимо пуних осам вјекова. Та лађа има само биране кормиларе какав је Свети Сава, и сви остали славни српски патријарси, митрополити и владике.

Власт у Црној Гори, су поново објавили рат Богу. Објавили су рат Српској православној цркви. Хоће да отимају од Цркве, мало им је што за ових  тридесет година отели све од народа и приватизовали оно што им не припада, а сад хоће да отимају од Српске православне цркве. И то хоће да отму и да приватизују у име својих закона који су у ствари прдстављају безакоњe.То нису радили ни окупатори ни комунисти.

Васојевићи им испред овог светог мјеста поручују да им то неће дозволити, храмове је радио народ у славу Бога и могу припадати само њему и цркви.

 Драга моја браћо и сестре у Христу, хвала вам на присуству Сабору Васојевића, посебно пријатељима Васојевића, нека Вам је срећан и благословен Празник; слава Алексендровдан и слава Васове цркве, и нека вам је све срећно и благословено. Да се Богу молите, и да се својој Цркви и у добру и у злу увијек враћате, да међу вама влада братска слога и љубав.  нагласио је Лакушић.

На крају свечаности услиједило је преузимање славског колача, које је за наредну годину узео угледни Васојевић Видак Радевић, у има братства Радевића, од братства Лакушића, који су били домаћини овогодишње славе

Честитке из Београда

Завјетну славу Васојевића путем телеграма из Београда честитали су почасни председник Удружења Васојевића проф.др Милија Зечевић и актуелни председник удружења Васојевића генерал др Лука Кастратовић.

 

- Срећна завјетна слава Васојевића, највећег српског племена Немањића соја, Свети Александр Невски, заштитника православља, великог руског кнеза и свеца руске православне цркве, који је 2008. године проглашен за највећу личност руске историје, а постао је симбол борбе за очување православља. Ово је прилика да се још једном подсјетимо на своје великане, своје предке, који су под заштитом Светог Александра Невског доносили слободу и славу племену Васојевића, потомака славних Немањића. Уз искрене честитке изражавамо и подршку да следеће године прославимо завршетак изградње храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама – наводи се у телеграму.