logo3

У ЗАТОНУ КОД БИЈЕЛОГ ПОЉА ОДРЖАНА ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА

У Затону код Бијелог Поља одржана Видовданска академија

У порти цркве Светог Јована Крститеља у Затону код Бијелог Поља, у понедјељак 24. јуна 2019, одржана је традиционална Видовданска духовна академија. Током свечаности, надлежни Епископ Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије одликовао је Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија I степена Вукмана Обрадовића за велики допринос приликом обнове цркве Светог Јована Крститеља у Затону.

У Затону код Бијелог Поља одржана Видовданска академија

Сабрању је претходила вечерња служба, а потом се, вјерном народу и бројним гостима, словом архипастирске бесједе обратио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Он је казао да ово предвидовданско сабирање у Затону показује да нијесмо изгубили памћење, већ да смо завјетни народ, који се сјећа крви проливене за Крст Часни и слободу златну.

„Косовски јунаци су изгинули не само за одбрану своје земље, територије него понајвише за одбрану части, образа, вјере и светиња. Ако то имамо у виду и ако погледамо нашу данашњу ситуацију, проблеме са којима се боримо онда видимо да Косовска битка не престаје, с тим што се она сада, углавном, не води ватреним оружјем, већ морамо да је водимо јачим оружјем – истином, правдом, сјећањем, вјерношћу својој вјери и својим светињама, својим прецима и својим гробовима“, рекао је Преосвећени Епископ.

Наводећи да Косовска битка не престаје Владика се осврнуо и на актуелна дешавања у вези са Предлогом закона о слободи вјероисповјести, додајући да је с тим у вези „грдна пошаст задесила Црну Гору“. По ријечима Владике будимљанско-никшићког Јоаникија, никад овакав удар нијесмо доживљавали ни од једног непријатеља и нико од непријатеља није хтио да нам отима светиње.
„Било је рушења светиња и страдања, али ниједна окупаторска држава, ниједан окупаторска власт није прекњижила наше светиње на било коју државу, него су биле и остале Божји домови. Оно што је Божје нико није хтио себи присвојити. У овом времену, имамо тај грдни наум да оно што је Божје, Богу посвећено, што је црквено и свето, власт, и то атеистичка и партијска памет са свим својим ограничењима и фанатизмом, хоће да преузме и да тим располаже како они знају да располажу“.

„Говоре да се они брину о културним добрима, хајде да им вјерујемо, али прво треба да дају одговор овом народу шта је са покраденим културним благом из цетињских музеја. Један господин  је разоткрио пљачку културног блага цетињских музеја, преко двије хиљаде експоната је нестало нетрагом, а наша власт ћути као заливена, не дајући одговор свом народу шта је са културним добрима. Позивамо их да се што прије огласе са истином шта је било са културним благом цетињских музеја, ко их је опљачкао и гдје су завршила“, нагласио је Владика.

Свечани сабор у Затону, код цркве Светог Јована Крститеља, подсјетио је Епископ Јоаникије, траје вјековима. Почео је, још,  прије Немањића, продужен и послије Немањића до турског доба,  једно вријеме био запостављен, а обновљен је заједно са обновом цркве.
„Изузетно сам благодаран оцу Синиши (Јанковићу), нашим свештеницима и добротворима овог храма, Затонцима, прије свега, који су се потрудили око обнове ове светиње и украшавања порте. Због тога имам изузетну радост и пријатну дужност да г.- дина Вукмана Обрадовића одликујемо највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке - Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија I степена за велики допринос приликом обнове цркве Светог Јована Крститеља у Затону. Од срца Вам захваљујем на Вашој љубави, Вашим доброчинствима и честитам Вам на овоме што сте са о. Синишом овдје све лијепо урадили. Да вас Бог обдари здрављем и сваким благословом, вас, вашу породицу, ваш дом и ваше потомство“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.
О духовном значају Видовдана бесједу је одржао мр Александар Вујовић.

У програму Видовданске академије учествовали су: глумци Петар Божовић и Александар Дунић, КУД ,,Коло", „Лимски бисери", пјевачка група „Душан Силни“, глумци Бјелопољског позоришта, пјесник Благоје Баковић и гуслари Мијат Недовић и Небоиша Дангубић.