logo3

У БЕРАНАМА ЋЕ СЕ ПОДИЋИ СПОМЕН ХРАМ КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПИСАЛА ЈЕ ТАДАШЊА ШТАМПА -1934.ГОДИНЕ

У БЕРАНАМА ЋЕ СЕ ПОДИЋИ СПОМЕН ХРАМ КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПИСАЛА ЈЕ ТАДАШЊА ШТАМПА -1934.ГОДИНЕ

У Беранама ће се подићи спомен-храм Краљу Александру писало је у тадашњој штампи која је објавила да у знак жалости за краљем Беранци за три године неће славити.

То је објављено 27.котобра у тадашњој Београдској штами.

''У сали Дома трезвене омладине одржан је збор грађана ради образовања Фонда за подизње споменика Блаженопочившем Витешком Краљу Александру Првом Ујединитељу. У присуству огромне масе грађана вароши Берана неколико говорника, у својим кратким,али језгровитим,говорима евоцирало су ради велике заслуге Блаженопочившег Витешког Краља Ујединитеља. Затим је предложено да сви Беранци свих вера,у знак жалости,од данас за три године о својим славама и другим већим годишњим празницима не примају посете, већ да славе у кругу породице,а суму новца коју су намеравали утрошити око славе за дочек гостију да приложе Фонду за подизње спомен-храма у Беранама Блаженопочившем Витешком Краљу Александру Првом Ујединитељу.

Овај предлог једногласно је примљен од стране присутних грађана. Потом је изабран ужи одбор у којем су ушли претседник г.Милан М. Вуковић,срески начелник у пензији,потпредседник Петар Даниловић,потпретседник Беранске општине,секретар г.Александар Бојовић,протојереј,и чланови г.г.Тома Јоксимовић,учитељ,Тодор Поповић,апотекар,Богдан Обрадовић,учитељ,Владимир Кравченко,професор и Ђорђе Баухал,економ.Одбор је на својој јучерашњој седници издао и апел грађанима.''-објављује тадашња штампа.

Опис фотографије није доступан.