logo3

У БЕРАНАМА СЛАВИЛИ СЛОБОДУ, А У РОЖАЈИМА ДОЧЕКАЛИ АЛБАНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА!

У БЕРАНАМА СЛАВИЛИ СЛОБОДУ, А У РОЖАЈИМА ДОЧЕКАЛИ АЛБАНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА!

М. Секуловић ''ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ''| 24. новембар 2018
"Топла" субота на северу Црне Горе, у Беранама обележавали уједињење са србијом, у рожајама скуп о албанцима. Мета: Задовољан сам положајем Албанаца. Гост у Рожајама и Угљанин
Васојевићи су се пре Црне Горе ујединили са Србијом! Активности у том правцу су почеле одмах после ослобођења 13. октобра 1918, а то су званично урадили 24. октобра на великом народном збору у Андријевици, на којем се народ изјаснио за проглашење уједињења Црне Горе са Србијом. Из Андријевице је централни извршни одбор за уједињење прешао у Беране, где је донео одлуку о расписивању избора за Велику народну скупштину у Црној Гори.

Прочитајте још: Будва: Поносе се историјом и прецима
Ово је синоћ у Беранама, на великој народној академији тачно на дан када је са заседањем пре 100 година почела Велика скупштина српског народа у Црној Гори, познатија као Подгоричка скупштина, на којој су представници народа донели одлуку о уједињењу са Србијом, казао историчар Горан Киковић, председник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.
Скуп у Беранама организован је под мотом "Српски народ Васојевића и Полимља слави 100 година од ослобођења и уједињења Србије и Црне Горе".
Прочитајте још: БУРА ЗБОГ ПРЕМЕШТАЊА СПОМЕНИКА: Вратите стећке са Цетиња!
- Од укупно 165 посланика који су делегирани за Велику црногорску скупштину у Подгорици 32 их је било из андријевичког и беранског округа, од којих су више од једне трећине били просветни радници. Међу њима су била и три бивша министра Црне Горе - казао је Киковић, на скупу који је благословио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.
- Овде су људи који се нису одрекли своје нације, вере и своје српске Црне Горе - казао је владика Јоаникије.
Са скупа у Беранама

Неколико сати пре скупа у Беранама у суседним Рожајама је дочекан председник Албаније Иљир Мета, који је учествовао на скупу "Горска вила", који је како су истакли организатори "посвећен страдању Албанаца из Метохије приликом доласка у Црну Гору, приликом НАТО агресије на СРЈ".
Сулејман Угљанин

- Задовољан сам положајем Албанаца у Црној Гори и оним што је албански народ дао за обнову независности Црне Горе - казао је Мета, кога су у Рожајама дочекали потпредседник Владе Црне Горе Рафет Хусовић, иначе лидер Бошњачке странке Црне Горе, министри ове странке у црногорској влади, челници општина Исток, Пећ и Петњица, али и председник БНВ Србије Сулејман Угљанин
 

Фотографија корисника Јован Маркуш