logo3

У БЕРАНАМА САСЛУШАВАНИ СВЕШТЕНИЦИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У БЕРАНАМА САСЛУШАВАНИ СВЕШТЕНИЦИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Беранама је jуче касно поподне како преносе локални медији почело узимање изјава од свештенства Епархије будимљанско-никшићке, због литије која је прошла улицама града поводом славе Светог Георгија, заштитника манастира Ђурђеви ступови.Што је потврдио на свом фејсбк профилу берански парох отац Милош Цицмил, који је потврдио да је позван у полицију да да изјаву поводом збивања у Беранама која су изазвала хистерију у режимским медијима у Црној Гори, који су још једном излили много жучи на, свештенство и вернике СПЦ у Црној Гори.

- Оно кад , уместо да славиш са гостима крсно име, идеш у МУП да дајеш изјаву због молитве која ја традиција града и која је у складу са прописаним мерама а успут - осећаш се врло поносно. И то је живот. Наздравље нам Ђурђевдан.-написао је Цицмил.

На наводно кршење прописа у вези пандемије уследила је ''експресна реакција'' Основног државнг тужилаштва у Беранама које је формирало предмет и наложило полиција да испита ко је све био у литији и да ли је све организовано и од кога.

Треба подсетити да су свештеници од почетка пандемије корона вируса каде улице града сваке недеље, а то су учинили и јуче на Ђурђевдан којега у Беранама слави древни манастир Ђурђеви ступови, када им се спонтано придружило неколико сотина Беранаца, који нису ни очекивали свештенико у то време на улицама.

-У полицији је све било коректно, казао је отац Цицмил, који истиче да литија није била организована ни од кога, тако а отпадају злонамерне тврде и констатације о кршењу привремених мера донесених у циљу спречавања пандемије.Како се сазнаје на информативни разговор у полицију позван угледни свештеник, протојереј-ставрофор Драган Риистић и још неколико свештениика, које су антисрпски медији у Црној Гори подметањима у насловима апострофирали као организаторе литије.

Беране је познато као средина у којој живи већинско српско аутохтоно становништво и често је на мети разних мешетара из Подгорице.