logo3

У БЕРАНАМА ОДРЖАНА ЂУРЂЕВДАНАСКА ЛИТИЈА

У БЕРАНАМА ОДРЖАНА ЂУРЂЕВДАНАСКА ЛИТИЈА

 

У околностима панедмије вируса ковид 19, Беране није прекинуло традиционалну Ђурђевданску литију и своју приврженост Српској православној цркви.

 

Као и предходних година данас 6.маја 2020. је у граду на Лиму одржана традиционална Ђурђевданска литија.

 

Тиме је још једном свечано обиљежено празновање Светог великомученика Георгија, небеског заштитника древне немањићке лавре Ђурђевих Ступова- катедралног манастира епархије будимљанско-никшићке и града Берана.

 

Вјерници Српске православне цркве су се спонтано окупили у главној градској улици и учествовали у величанственој литији, која је још једном прошла кроз овај српски град.

Улицама Берана јутрос је прошла Ђурђевданска литија. Бројни грађани су изашли на улице, придржавајући се дистанце, да поздраве свештенике и учествују у светковини великог празника.

Међутим, из више градова на друштвеним мрежама могу се видјети храмови под опсадом полиције. Испред храма Христовог васкрсења у Подгорици од јутрос се налази патрола полиције, а вјерници се контролиши приликом уласка у цркву или на њиховом прилазима.

ДПС месини нијесу часили ни часа, него су за литију у Беранама одмах звали локално државно тужилаштво. А у тој служби данас нијесу сједјели скрштених руку, него су већ формирали предмет поводом данашњег Ђурђевдана у том граду.

–Основно државно тужилаштво у Беранама обавијештено је од Управе полиције ЦБ Беране да је на Yоу тубе платформи објављен снимак на којем су се наводно спонтано окупили грађани Берана поводом Ђурђевданске литије. Том приликом службеницима Управе полиције ЦБ Беране је дат усмени налог да се изузму сви видео снимци са садржајем наводног спонтаног окупљања у Беранама, да се утврди број присутних грађана, да се идентификују лица која су учесници догађаја и од њих прикупити потребна обавјештења, преноси „Антена М“.

Како су додали, утврђује се да ли је ријеч о организованом догађају и уколико се утврди да јесте – од стране кога.

Фотографија корисника Горан С. Киковић