logo3

У БЕРАНАМА НА СПАСОВДАН  ФОРМИРАНО УДРУЖЕЊЕ КУЧА „МАРКО МИЉАНОВ“

У БЕРАНАМА НА СПАСОВДАН  ФОРМИРАНО УДРУЖЕЊЕ КУЧА „МАРКО МИЉАНОВ“

 

Племенски савез за његовање традиције

Битно је да наши млади нараштаји, потомство, васпитавају на „Примјерима чојства и јунаштва“ војводе и знаменитог књижевника Марка Миљанова Поповића Дрекаловића, истакао је Милош Барјактаровић.

БЕРАНЕ – На пригодној свечаности, одржаној у Центру за културу у Беранама, формирано је Удружење Куча „Марко Миљанов“. Удружење ће, као је саопштено, окупљати братства из племена Куча која живе на подручју Берана, Андријевице и Петњице и то: Барјактаровиће, Анђиће, Божовиће, Вукашиновиће, Коматине, Трифуновиће, Секулиће, Цикиће, Михајловиће, Пауновиће, Шћеповиће, Јевриће, Митровиће, Куче, Поповиће, Раковиће, Прелевиће, Вујошевиће, Вујадиновиће, Мирковиће, Чејовиће, Павићевиће и Бугарине. Изабрано је и Предсједништво Удружења у саставу: Миодраг Барјактаровић, Милош Барјактаровић, Мило Цикић, Лазо Анђић, Ђорђије Прелевић, Радован Анђић, Вукојица Божовић, Благоје Раковић, Вуко Куч, Милош Секулић, Славољуб Барјактаровић, Васо Поповић, Славољуб Чејовић, Милан Барјактаровић, Жељко Барјактаровић, Милоје Бугарин, Миленко Вукашиновић, Владан Поповић, Зорица Барјактаровић, Мира Обрадовић и Даница Целић. Предсједништво је једногласно одлучило да за предсједника Удружења буде изабран Миодраг Баго Барјактаровић, а за потпредсједника Јоле Цикић.

У уводном излагању Милош Барјактаровић је нагласио да Удружење имати за циљ да његује традицију племена Куча, његове обичаје, културу, нарочито изражене кроз вјековно постојање и борбу за слободу против разних непријатеља и завојевача.

– Веома је битно да се кроз спровођење програма наши млади нараштаји, потомство, васпитавају на „Примјерима чојства и јунаштва“ војводе и знаменитог књижевника Марка Миљанова Поповића Дрекаловића. Шаљемо поруку покољењима да је наша нада у њима, уз жељу да одгаје генерације у духу слободе и витештва, а све за боље сјутра нашег народа. Удружење има задатак да реализује духовни и културни живот кроз његовање епске поезије и књижевних ђела војводе Марка Миљанова, и ђела осталих писаца, попут Његоша. Трудићемо се да развијамо и његујемо дружења са братствима осталих племена: Васојевића, Братоножића, Пипера, Ровчана, Бјелопавлића, Морачана и других – нагласио је Барјактаровић.

О племену Куча опширно је говорио Миодраг Барјактаровић. Скуп су у име Општине Беране поздравили предсједник локалног парламента Новица Обрадовић, и савјетник предсједника општине Зоран Јојић. Ријечи поздрава у име Удружења Васојевића упутио је Микан Перовић. У културно-забавном програму, који је водила Слађана Пипер, наступили су гуслари Слободан Фемић, Милоје Бугарин и Синиша Петрић, као и Пјевачка група „Ђурђеви ступови“.

У славу знаменитог војводе Марка Миљанова

Свечаности у Беранама присуствовали су и чланови Удружења Куча из Подгорице који су надахнуто говорили о улози свог племана и војводе Марка Миљанова кроз историјско трајање српског народа.

– Важно је истаћи да постоје бројна удружења која носе име Марка Миљанова, као и бројне књиге које су посвећене овој знаменитој личности. Његово име носе бројне школе и улице, што само по себи говори да скоро ниједно име као име Марка Миљанова није узимано као понос старих Црногораца који су знали шта су и од кога су. Уз то, немојте се зачудити ако негђе прочитате да су Кучи вјековима били кључ свих Брда и да је Медун био глава Доње и Горње Зете. Зато, драги племеници, много среће, окупљајте се и позивајте нас да заједнички проносимо славу наших Куча – казао је Милисав Поповић.

Дарко Јововић, новинар ''ДАН''-а

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Са оснивачке скупштине Удружења Куча у Беранама