logo3

У БЕРАНАМА ВЕЛИЧАНСТВЕНА ЛИТИЈА И МОЛЕБАН

ЕПИСКОП ЈОАНИКИЈЕ ПОРУЧИО ИЗ БЕРАНА: Не може се Црна Гора и њена будућност градити на дискриминацији свете православне вјере, нити на отимању светиња

Житељи Берана и околних мјеста, предвођени свештенством и монаштвом, у недјељу 1. марта 2020. су у крсном ходу прошли од Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у центру Берана до манастира Ђурђеви Ступови.

Свештеном ходу се придружио неколико мањих литија, које су у Беране пристигле из више праваца, творећи, на тај начин, ријеку богочежњивих људи, који се, већ, више од мјесеца, на миран и достојанствен начин супростављају тзв. Закону о слободи вјере и пружају подршку својој Мајци Цркви.

Након одслуженог Молебан за спас светиња, сабране је извођењем химне “Онамо, ‘намо” поздравио протођакон Владимир Руменић из Београда.

Бесједио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је казао да овај велики свенародни сабор, велика свенародна скупштина непрестано засиједа пуна два мјесеца.

„Када је Скупштина Црне Горе застранила и донијела дискриминаторски, антиуставни, антицивилизацијски закон којим се, заправо, наругала нашој светој вјери и изразила намјеру да отме светиње, да их скрнави, да са њима тргује, нијесмо имали другог решења него да сазовемо ову велику свенародну скупштину, која ће исказати вољу народа, а глас народа је глас Божји“, рекао је Владика Јоаникије.

Они који се у овим тешким данима сабирају око светиња осјећају, по ријечима Епископа Јоаникија, да се пишу нове странице историје Црне Горе.

„И сви смо ми учесници те историје, која се пише од старца Нова Марковића од 99 година из Брезојевице, до ове дјеце и омладине овдје сабране. Дјеци и омладини припада будућност, а не онима који користе реторику Анта Павелића и оптужују нас за великосрпски национализам. Са том реториком усташки вођа, Хитлеров слуга, Анте Павелић истражио је и побио на стотине хиљада Срба, а, нажалост, та реторика добија свој замах овдје преко предсједника Црне Горе“, указао је Његово Преосвештенство.

Више пута је сабрани народ узвицима: Не дамо светиње и громким аплаузом поздрављао обраћање Преосвећеног Епископа Јоаникија, који је, затим, додао:

„На ту глупаву и превазиђену причу одговарамо: Ми смо и Срби и Црногорци онолико, или мало мање, али не више, колико је био Његош, краљ Никола, Марко Миљанов, Мојсије Зечевић, војвода Миљан и сви наши преци, који су страдали за Крст Часни и слободу златну“, рекао је Владика.

Он је, и овом приликом, захвалио народу Васојевића, сабраном у величанственом броју, на љубави коју показују према својој светој Цркви и према светињама.

„Тиме чувате завјете ваших отаца, ваших предака, чувате садашњост и будућност, завјештавате својој дјеци да чувају своју вјеру православну, као што је и ми данас чувамо. Као што су је чували наши преци, тако ће и наше потомство да очува вјеру свету Светог Саве и Светог Василија Острошког, вјеру наших царева и краљева, светих владика, ктитора, јунака, повижника, мудраца, књижевника, свих оних са чијим се именима поносимо. То је наша вјера, која је подигла великане наше историје и која ће наше потомство да укријепи да буду достојни својих предака“, истакао је он.

Поздравио је госте, који су на вечерашње сабрање дошли из Тополе: предсједника Општине Драгана Живановића и директора Задужбине Краља Петра Карађорђевића Драгана Рељића.

Владика је констатовао да се власт Црне Горе „обрукала више пута“, а, нарочито 22. децембра када нијесу дозволили Херцеговцима да дођу у Никшић и поклоне се свом Свецу, Светом Василију Острошком.

„Раздијелили су оно што нико у историји није успио да раздијели. И сада се брукају. Јуче су забранили народу са свих крајева, из Херцеговине и Србије, да дође на онај величанствени свенародни сабор у Подгорици. Чему то служи? Откуд та мржња? Зашто се то догађа? Када смо ми затварали врата својој браћи? Никада до сада и нећемо то дозволити!“

„Ми се само боримо за слободу вјере, за правду, за закон и бољи поредак у Црној Гори. Не може се Црна Гора, њена будућност, градити на дискриминацији свете православне вјере, нити на отимању светиња. Хоћемо слободу вјере, да будемо равноправни са осталим вјерама и народима у Црној Гори. Ништа више од тога, нити мање. Нећемо дозволити да наша Црква и наша вјера буду дискриминисане. То је наш завјет“.

„Заклели смо се да ћемо чувати светиње и да ћемо се борити за слободу вјере до краја. Издржаћемо и побиједићемо! Нека побиједи братска љубав и слога. Нека побиједи истина и правда. Нек` се зацари слога међу нама, братска љубав. Божји благослов да се излије на све вас, на све људе добре воље, на Црну Гору да буде држава правде, закона, поштења, слободе и слоге свих народа и вјера у Црној Гори“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић