logo3

У АНДРИЈЕВИЦИ ПРОМОВИСАНО КЊИЖЕВНО СТВАРАЛАШТВО РАДОСАВЕ МИЛАТОВИЋ

У АНДРИЈЕВИЦИ ПРОМОВИСАНО КЊИЖЕВНО СТВАРАЛАШТВО РАДОСАВЕ МИЛАТОВИЋ

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Пјесме просуте путевима и беспућима

У Центру за културу Андријевица представљене су књиге „Путеви и беспућа“ и „Све што видјех срцем својим“, пјесникиње Радосаве Милатовић. Говорећи о овим дјелима књижевник Драгомир Ћулафић је истакао да се ради о збиркама поезије у којима доминирају искрени стихови пуни љубави и узвишеног сјаја.

- Пјесникиња је у својим књигама исказала пуно љубави према завичају. Она је своје пјесничко плетиво плела путевима и беспућима, од Комова испод којих је рођена, па све до Ниша гдје тренутно живи. Све што је видјела очима својим и осјетила душом и срцем записивала је и претакала у пјесму. Њене пјесме су животне и проживљене и њих и најобичнији читалац може да разумије и прихвати, јер пјесничко срце не лаже. Милатовићева своје пјесме преписује од природе и из природе. Једноставно, природа је проговорила из њеног пера, док су њене књиге уједно читанка и уџбеник историје, јер је у њима, између осталог, смјестила важне личности и догађаје, обојене раскошним завичајним сликама и тоновима – казао је Ћулафић.

О књижевном стваралаштву Радосаве Милатовић говорио је и пјесник Дарко Јововић, рекавши да у њеној поезију доминира искреност, лишена помодарства, која тражи истинску насобину код свих оних који препознају да је живот подједнако саздан за бол и осмијех, за сузе и срећу.

- Пјесникиња, отварајући прошлост, покушава да ријечима изоштри свијест и припреми мисао способну да побиједи чежњу. Она емоцијама напаја поље доброте, ублажава тугу и одагони зле силе крунисане умоболним поимањам свијета. Силе које желе да згазе цвјетове родне, цвјетове који китише њену младост, омеђену ливадама Коњуха и мирисима Рајчића дола, о ком пјева тананим тоновима, завјештаним у сјећањима на вријеме из ког се отисла у свијет снова- нагласио је Јововић

Д.Ј.

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић