logo3

У АНДРИЈЕВИЦИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ''ТАКО СУ ГОВОРИЛИ НАШИ ПРЕЦИ''

У АНДРИЈЕВИЦИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ''ТАКО СУ ГОВОРИЛИ НАШИ ПРЕЦИ''

У oквиру Срeтeњских свeчaнoсти 26.фебруара 2021.године, кao и у сусрeт прeдстojeћeм пoпису стaнoвништвa у Црнoj Гoри, Српски нaциoнaлни сaвjeт Црнe Гoрe oгрaнизoвao je у Центру за културу у Андријевици излoжбу дoкумeнaтa “Taкo су гoвoрили нaши прeци“. Публикaциjу кoja je прeдстaвљeнa,чинe фрaгмeнти из истoриje српскoг нaрoдa крoз риjeчи прeдaкa кojи су истoриjу и ствaрaли.Предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић је казао да су са задовољством дошли у Андријевицу да отворе изложбу, односно, како је истакао, припрему за предстојећи попис становништва у Црној Гори, како би се слободно изјаснили о својој нацији, језику и вјери. „Већ је договорено да ова изложба буде у проширеном капацитету, јер овај простор није довољно велики да прихвати све цитате, све мисли наших славних предака о постојаности српског народа у Црној Гори. Израђен је и каталог изложбе који можете однијети својој породици, рођацима и пријатељима, како би се убиједили да постојаност српског народа траје више вјекова, скоро миленијум, од Светог Јована Владимира,

па до блаженопочившег митрополита Амфилохија. И смо Центру за културу у Андријевици донијели један скромни поклон,

књиге из наше издавачке дјелатности са којима ће они попунити своју библиотеку и то је наш допринос да се Општина Андријевица у будућем времену, са више елана и више српске приче обиљежи све празнике који нам долазе у сусрет“-казао је Вуксановић.

Отварајући изложбу, књижевник Будимир Дубак је казао, позивајући се на ријечи академика Матије Бећковића, да је Андријевица славна позорница највећег српског племена Васојевића, и да је ријека Лим жила куцавица државе Немањића у којој су Срби, на заласку Византије, достигли врхунце православне културе. Народ постоји само ако памти сопствену историју, казао је Дубак. „Српски народ је градио и обликовао свој идентитет током многих вјекова, славних и трагичних, уписујући се у велике и зреле народе Европе.

Нашу историју су стварале знамените личности владара, духовника, пјесника, ратника и Христових подвижника за отачаство, крст часни и слободу златну. Често смо били на удару свјетских силника од најстаријих времена до данашњих дана, што је имало за последицу прекиде колективног памћења или нестајање писаних и материјалних трагова постојања српског народа на овим просторима. Вријеме је да се поново вратимо Богу, и кроз Бога да се вратимо једни другима“-поручио је Дубак.Програм изложбе водила је Александра Бакић-Вујовић, а изложба ће, по ријечима организатора, обићи све градове широм Црне Горе, али и градове у региону.

Слика може припадати 1 особа