logo3

У АНДРИЈЕВИЦИ ОДАЛИ ПОЧАСТ РУСКОЈ БРАЋИ

У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ВОЈНИКЕ И ДОБРОВОЉЦЕ“ ПРИРЕЂЕНА СВЕЧАНОСТ НА КЊАЖЕВЦУ 

Одали почаст страдалим руским војницима

АНДРИЈЕВИЦА – У оквиру манифестације “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце”, коју је организовала Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине, на Спомен комплеску „Књажевац“ у Андријевици приређена је пригодна свечаност. Топ приликом делегација Удружерња ратних добровољаца 1912-1918 година, њихових потомака и попштовалаца, заједно са бројним гостима и истоименом делегацијом из војвођанског мјеста Војвода Степа, посјетили су споменик руским војницима страдалим у Другом свјетском рату на подручју Андријевице. У пригодној бесједни предсједник поменутог Удружења за општину Андријевица Микан Перовић је подсјетио да на овом споменику стоји записано: “Синови Совјетског Савеза, црвеноармејци, Николај Семјонов, Иван Иванович и Василиј Зајц борили су се на нашој груди у андријевичко – беранском партизанском батаљону. Пали смрћу храбрих августа 1943. године.” Он је казао да је овај споменик поново окупио потомке родољуба и патриота да одају дужну пошту и поштовање страдалој руској браћи.

- На простору Књажевца је 28 споменика са око 1.500 имена који свједоче о нашем учешћу у ослободилачким ратовима. На подручју Андријевице налази се још 40 таквих споменика. Наша обавеза на овом епском мјесту, исписаном знамењима прошлих времена, гдје станује српско-руска идеја, духовност, вјера, гдје су се укрстили људски путеви и судбине, гдје су се помијешали вјекови преточени у мермер и историју, је да памтимо и не заборавимо.Овдје узвишено почивају црвеноармејци који су приликом Пете непријатељске офанзиве, маја мјесеца, 1943. године, погинули као борци Андријевичко – беранског партизанског батаљона. Они нас, између осталих, обавезују, да гајимо добре односе са Русијом и Србијом, јер ми смо једнородна браћа коју никаква сила овога свијета не може раздвојити – навео је Перовић.

Учесници свечаности обишли су на Књажевцу и споменик палим борцима у балканским и Првом свјетском рату, да би након тога посјетили село Краље. У Краљима су обишли цркву и спомен дом, као и споменик Вожду Карађорђу. У име домаћима поздравио их је предсједник мјесне заједнице Краље Милутин Ђурковић рекавши да овакви сусрети потврђују да се зубља слободе, достојанства и патриотизма никада неће угасити на Светим водама Лима.

- Немамо право да заборавимо оне који су исписали златна слова наше историје, а гости из Војвода Степе потврђују да су Србија и Црна Гора једна фамилија и да само заједно можемо напријед– навео је Ђурковић.

Весело у Дубирогу

Приликом посјете Краљима учесници свечаности су, уз богату трпезу и домаће специјалитете у ресторану „Дубирог“ приредили културно забавни програм током ког је саопштено да су овакви догођаји прилика да се да значај добровољцима који су, ослобађајући своје територије, положилили животе на олтар своје домовине. Уз ријечи захвалности домаћину, о значају добровољачког покрета говорио је предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 година, из Војвода Степе Бранко Савић, рекавши да ће из Васојевића попнијети трајне успомене које се не заборављају

- Ово су догођаји кој трају и кој се не могу избрисати из сјећања. Они су потврда да нашим венама тече иста српска крв прадједовска – казао је Савић

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић