logo3

УЧЕШЋЕ ГОРАНА КИКОВИЋА, ,  УРЕДНИКА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ИЗ БЕРАНА  НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ У БЕОГРАДУ  ПРИЗНАЊЕ И КИКОВИЋУ И ГЛАСУ ХОЛМИЈЕ

УЧЕШЋЕ ГОРАНА КИКОВИЋА, ИСТОРИЧАРА,  УРЕДНИКА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ИЗ БЕРАНА  НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ У БЕОГРАДУ  ПРИЗНАЊЕ И КИКОВИЋУ И ГЛАСУ ХОЛМИЈЕ

Горан Киковић, уредник часописа „Глас Холмије“ из Берана. Киковић је рекао да није лако говорити о историји у Црној Гори и да су ствари у Србији нешто лакше због „слободних историчара“ који су још опстали. Киковић је рекао да не треба говорити „никад више 1918.“ већ треба прижељкивати да се то поново деси. Он је указао како су тада ствари могле можда да се изведу боље, демократичније, али се упитао „да ли је било демократије у Јајцу, да ли је АВНОЈ био демократско представништво народа“. „Мислим да ту није било нити једнакости, нити правде, нити правичности“, подвукао је Киковић.

Подгоричка скупштина је, по његовом суду, у односу на те скупштине била и легална и легитимна и подржана од већине народа. Киковић је потом говорио о Васојевићима, српском племену и крају одакле долази. Према његовим речима велики део Васојевића није се одрекао свог српства и свога порекла.

Киковић је рекао како завиди Раковићу што му је црногорски режим забранио улазак у Црну Гору и да би и сам волео да се нађе на таквом списку јер је то „држава у којој нема никакве демократије, где нема никакве правде, где су народни посланици прогоњени и заточени и где је историја забрањена“. У Црној Гори је, према његовим речима, историја заробљена и претворена у пропагандно оруђе.

Киковић је навео да се на прошлом попису двеста хиљада људи идентификовало као Срби а још толико да говори српским језиком. „Неће Црну Гору успети да поробе. У Црној Гори већина народа су Срби. То треба да знате ви овде у Београду а такође треба да нас подржите. Да имамо подршку од званичне Србије а немамо је“, подвукао је Киковић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић