logo3

УСПЈЕШНО ДРУЖЕЊЕ У РАЧИ И ПОСЈЕТА ВИШЕВЦУ КАРАЂОРЂА ПЕТРОВИЋА

У РАЧИ ПРВИ ПУТ ОДРЖАНЕ ПРОМОЦИЈЕ ГЛАС ХОЛМИЈЕ И КЊИГА ИСТОРИЧАРА КИКОВИЋА  И ПОСЈЕТА ВИШЕВЦУ
ДЕЛЕГАЦИЈУ ИЗ ВАСОЈЕВИЋА ПРИМИО ПРЕДСЈЕДНИК СО РАЧА ДУШАН ЂОКОВИЋ

У организацији Народне библиотека Рача и Скупштне Општине Рача у просторијама СО Рача одржана је 17.марта 2019. са почетком у 14 сати. промоција књиге историчара Горана Киковића, потпредседника СО Беране, ''Васојевићи у борби за Српско и Југословенско уједињење од 1914. до 1918. године.'' и промоцију 38. Броја часописа ''Глас Холмије''. У програму су учествовали: Горан Киковић, аутор књиге и главни и одговорни уредник часописа ''Глас Холмије'', Беране, Бранислав Оташевић,рецензент књиге, књижевник и председник издавачког савета часописа ''Глас Холмије'', Плав, Давид Лалић,рецензент књиге, песник и публициста, и члан издавачког савета часописа ''Глас Холмије'' Андријевица и Миличко Трифуновић,у име издавача, председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца Беране. Док је скуп у име СО Рача поздравио Душан Ђоковић,предсједник СО Рача. Овом приликом размијењени су поклони између гостију и организатора у виду књига.
Делегација из Берана посјетила родно мјесто Вожда Карађорђа, који је 1804. године подигао Први српски устанак. Они су се том приликом посјетили општину Рача и састали се са предсједником СО Рача Душаном Ђоковићем. Том приликом је разговарано о сарадњи у области културе и истакнуто је да је ово настаак сарадње између Карађорђеве постојбине и мјеста гдје се он родио. Истакнуто је да су Васојевићи подигли споменик Вожду у Краљима код Андријевице.

Споменик Карађорђу у селу Вишевац, је изграђен у родном селу вође Првог српског устанка, Ђорђа Петровића - Карађорђа, које се налази недалеко од Раче крагујевачке. Споменик је смештен у централном дјелу етно насеља, које је изграђено са циљем да се посјетиоцима прикаже начин живота српског становништва у вријеме подизања устанка. У етно комплексу се могу видјети још и аутентични објекти као што су вајат, млекар, амбар, качара и традиционална кућа. Споменик Карађорђу у Вишевцу, је подигнут 2004. године и дјело је вајара Станимира Поповића. Преко пута споменика налази се манастир посвећен Светом Ђорђу. У близини споменика се налази и чесма, подигнута 1924. године. У селу Вишевац, постављена је и спомен плоча на брду Градиште, на мјесту где је некада била кућа Карађорђевих родитеља. На врху брда Градиште, испод кога је рођен Карађорђе, постоје остаци средњовековног града Голубана који се повезује са српском средњовековном државом Немањића. О значају овог спомен комплекса и о Крађорђу присутнима је говорио историчар умјетности Живојин Андрејић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић