logo3

УСПЈЕШНА 2020.ГОДИНА ЗА СИКД ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' И СНО ВАСОЈЕВИЋА -ПОНОСНИ НА ОСТВАРЕНЕ РЕЗУЛТАТЕ

ПОНОСНИ НА ОСТВАРЕНЕ РЕЗУЛТАТЕ

У БЕРАНАМА ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ СРПСКОГ ИСТОРИЈСКО -КУЛТУРНОГ ДРУШТВА ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ''-БЕРАНЕ И СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ .

УСПЈЕШНА 2020.ГОДИНА ЗА СИКД ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' И СНО ВАСОЈЕВИЋА

Дана 26.октобра 2020.године је у Беранама одржана конференција за новинаре Српског историјско-културног друштва ,"Никола Васојевић"Беране,на којој су говорили: Вулко Шћекић, потпредседник друштва,Горан Киковић, предсједник друштва и Давид Лалић, секретар друштва.

-Све оно што смо зацртали на састанку руководства Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране у саставу: историчар Горан Киковић,предсједник СИКД, књижевник Вулко Шћекић,потпредсједник СИКД и пјесник и публициста Давид Лалић. 4.марта 2020. године у Беранама све је реализовано.

Према плановима за 2020.годину СИКД  и СНО ВАСОЈЕВИЋА су у овом досадашњем периоду поред успјешно организованих ''Савинданских свечаности'', организовали и ''Сретењске свечаности'', као и традиционалну културно-историјску манифестацију која се сваке године одржава у марту мјесецу под називом ''Пријатељски и братски сусрети кроз мјеста и градове Србије'', која је одржана упркос корони од 12.до 15.марта у Краљеву, Крагујевцу и Београду.На тим свечаностима су промовисана дјела аутора из Васојевића и наш часопис ''Глас Холмије'',који се чита и у овим срединама.Организоване су и традиционалне ''Видовданске свечаности'',на којима су учествовали наши признати васојевићки историчари, књижевници, писци, пјесници и гуслари,а додијељене су и традиционалне Видовданске награде и то професору Благоју Шарићу,књижевнику Вулку Шћекићу и писцу,пјеснику и гуслару Миловану Кубуровићу. И ове године је одржан традиционални ,''Чакорски меморијал-Бранка Радева Ђукић'',који се одржава на дан убиства  2.септембра гдје су историчари, књижевници, пјесници и гуслари евоцирали успомене на лик Бранке Ђукић.Онда је такође одржана још једна традиционална културно-историјска манифестација ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце'',која је ове године одржана од 9.до 16.октобра под слоганом :''НЕЗАБОРАВЉЕНЕ БИТКЕ И БОЈЕВИ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ''.-истакао је предсједник СНО И СИКД Н.ВАСОЈЕВИЋ професор  Горан Киковић.

Он је истакао да је задовољан са радом савеза Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине,који чине: Уружење добровољаца ратова до 1918,њихових потомака и поштовалаца Беране, Српско историјско- културно друштво ''Никола Васојевић''- Беране, и Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору,као и осталих удружења која тијесно сарађују са нама.

Потпредсједник СИКД Н.ВАСОЈЕВИЋ Вулко Шћекић је истакао да су у руководству задовољни са планираном динамиком изласка часописа ''Глас Холмије'',који је препознат као народно гласило у Васојевићима а и шире.покренили смо ове године теренски рад који извршава главни и одговорни уредник Киковић,а тиче се посјете мјестима у Васојевићима и Лимској долини кроз репортаже и актуелности тако да смо за сада задовољни са пријемом грађана који се на терену упознају са нашим часописом.

-Успјели смо да издамо четири броја часописа ''Глас Холмије''(42-45) у овој години и истако да су све планиране активности око издања књига и часописа у издању Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране, тј. часопис за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије'' и књиге аутора окупљених око овог друштва и СНО у 2020. години у потпуности реализоване.-закључио је Шћекић.

Такође је на сатанку истакнуто да се од стране Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране и чланица Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине конкурисало код министарства Културе и информисања Србије и код Министарства Спољних Послова Србија односно Управе за дијаспору и Србе у региону и да су одређени пројекти подржани и да су они реализовани у овој веома успјешној години.-рекао је потпредсједник СНО и секретар СИКД Н.ВАСОЈЕВИЋА Давид Лалић.

Лалић је закључио да је Руководство Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' -Беране радило да зацртане циљеве испуни и да друштво и СНО још једном даје пуну подршку предсједнику Киковићу у реализацији поменутих пројеката,јер јесве пројекте написао и реализовао тим на челу са Киковићем.

Лалић је истакао да се Српска народна одбрана ове године побратимила и успоставила пријатељство и братску сарадњу са Удружењем Васојевића Крагујевца,гдје је Горан Киковић потписао споразум са Верољубом Кастратовићем 12.марта 2020.године. И такође сличан документ је потписан 1.октобра 2020. године са Савезом Срба из Црне Горе у Београду и са предсједником поменуте организације Жељком Чуровићем. Усвојене су и три декларације током ове године и то: Свинданска,Видовданаска и Преображенска.Са којих су упућене поруке да се ријеше на миран и демократски начин нагомилани проблеми у Црној Гори.

Давид Лалић је посебно јавно честитао историчару Горану Киковићу на добијеном признању ''Златна значка'',Културно просветне заједнице Србије која му је уручена 1.октобра 2020.године у Београду и истако да је то награда и за СНО и за све људе окупљене око Киковића,који годинама се бори за историјску истину и један је од организатора разних културно-историских манифестација.Очигледно да су наше активности препознате у Србији и Београду и то нам даје снагу да наставимо и у будућности истим темпом-закључио је Лалић.

Овим путем се јавно захваљујемо Министарству културе и информисања Републике Србије,Српском националном савјету Црне Горе,Новој српској демократији из Подгорице,Српској кући из Подгорице, ДОО Комунално Беране и свима који су на било који начин помогли наш рад.

Слика може да садржи: 3 особе, укључујући кориснике Горан С. Киковић и Brano Otasevic, људи седе и у затвореном

Са лијева на десно:Вулко Шћекић, потпредседник друштва,Горан Киковић, предсједник друштва и Давид Лалић, секретар друштва.