logo3

Умро Крсто Зоговић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца мјесне организације Мурино.

УМРО КРСТО ЗОГОВИЋ(1939-2020)

Јуче 2.новембра 2020.сахрањен је на Мшничком гробљу Крсто Зоговић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца мјесне организације Мурино.

Крсто Зоговић је рођен 18. јануара 1939. године у Машници у сиромашној сељачкој породици. У покољу у Горњој Ржаници спашен храброшћу своје мајке.

И у периоду по завршетку Другог свјетског рата искусио је све његове посљедице: бескућништво, глад, болест, оскудицу. Основну и осмогодишњу школу завршава у свом родном мјесту, а затим и гимназију у Беранама. Због сиромаштва не наставља студије након гимназијског школовања, већ се одмах запошљава као учитељ у Грнчару. Одлази на одслужење војног рока у ЈНА у Ужице и Горњи Милановац, да би након повратка поново почео да ради као наставник математике и физичког васпитања у Мурину. Учитељски курс преквалификације завршава у Приштини и учитељује у Јањеву. Поново се враћа у завичај и ради у Горњој Ржаници и Метеху. Након тога ради као директор Основне школе "Петар Дедовић" у Мурину. Након завршетка Више педагошке школе у ГЈризрену радио је као учитељ у Новшићу и матичнпј школи у Мурину.

Послије "40 година и 24 дана радног стажа и без иједног дана боловања" одлази у заслужену пензију 2001. године. У свом ревносном присвјетно-педагошком раду постизао је запажене резултате, а овдје истичемо, ради примјера, признање које је у акцији Радио Београда "Најдражи учитељ" добио са још 10 колега из цијеле СРЈ. У току свог дугог професионалног ангажмана увијек је био спреман да учествује у свим друштвеним пословима, који су организовани за добробит народног живота. Последњих двадесет година био је предсједник Удружења ратних добровољаца 1912- 1918.,њихових потомака и поштовалаца мјесне организације Мурино.