logo3

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ / ОТАШЕВИЋ: ''ПРЕГАОЦУ БОГ ДАЈЕ МАХОВЕ''

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ ЗА ЦРНУ ГОРУ-АНДРИЈЕВИЦА

Бранислав Оташевић, предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању

ОТАШЕВИЋ: ''ПРЕГАОЦУ БОГ ДАЈЕ МАХОВЕ''

''Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању, које окупља књижевне ствароце са простора Србије, Републике Српске, Црне Горе и осталиих земаља гдје живе Срби, настоји да преко слова, ријечи и књиге очува српско национално биће и српски идентитет. Његови чланови со то чињели то уздигнуте главе и овдје у Црној Гори свих ових година, гдје је , захваљујући бившој власти, заиста било тешко бити Србин. . Зато ми са наших књижевних вечери шаљемо поруку да нас има довољно да одбранимо и српски језик и ћирилично писмо, доказујући Европи да смо исувише духовно јаки да би се неко могао поигравати са нама. Наша снага је у нашим књигама, у којима станује богатство једног народа који „не љуби ланце“. Зато увијек истичемо „говори српски да те читав свијет разумије“, онако како су то чињели твоји преци, јер ћеш тако најбоље одбранити и сачувати своје постојање, историју, традицију и културу'' .

''Ми смо формирањем огранка за Црну Гору схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности, организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, афирмишући тако српску историју и културу. Исто тако, Удружење помаже млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађује са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа. Зато смо и основали Српску народну одбрану Васојевића. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Тако, у нимало лаким околностима, опстаје наше Удружење вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч представља највишу могућу светињу''.

''У наредном периоду планирамо да објавимо зборник радова, у којем ће се наћи прилози свих чланова Удружења. Поводом значајних датума и догађаја организоваћемо књижевне вечери. Промовисаћемо књиге које током године буду објавили наши чланови. Радићемо интензивно на пријему нових чланова и активно сарађивати са осталим секцијама удружења и Југословенском књижевном заједницом. Поред тога, наставићемо да активно као и до сада сарађујемо са Митрополијом црногорско–приморском и Епископијом будимљанско–никшићком''.Уједно одајем захвалност људима који су, у овим кризним временима, смогли снаге да уђу у ову причу, која са собом носи велико одицање и одређене ризике. Вјерујући у ону народну да “Прегаоцу бог даје махове“.