logo3

УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918. ОБИЉЕЖИЛО 86 ГОДИНА УСПЈЕШНОГ РАДА

УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918. ОБИЉЕЖИЛО 86 ГОДИНА УСПЈЕШНОГ РАДА

Предствници удуружења испред споменика

Афирмишу јунаке, битке и догађаје

Посјетом споменика крај манастира Ђурђеви ступови Трифуну Вуковићу Бабовићу, јунаку из балканских и Првог свјетског рата, и погинулим ратницима Доњовасојевићке бригаде 1912. године на Штедиму 18.фебруара 2020. године, делегација беранског Удружења ратних добровољаца Пригодну бесједу о историјату и раду удружења одржао је његов предсједник Миличко Трифуновић, рекавши да је оно настало као израз оданости онима који су узидали своје кости у слободу коју данас уживамо, те да удружење поштује и обиљежава све датуме и личности од Косовског боја до данашњих дана.

-Удружење афирмише заборављене догађаје, битке и јунаке беранског краја и Васојевића˘ и тиме отрже од заборава нашу славну прошлост, зарад будућности наших потомака, о чему свједочи и овај дан.Јер, онај народ који заборавља своју прошлост неће имати будућност – нагласио је Трифуновић.

Почасни предсједник Удружења историчар Горан Киковић нагласио је да ова организација последњих година ради веома успјешно, иако је лишена помоћи надлежних институција.

- Остварили смо завидне резултате иако немамо основне услове за рад. Немамо своје просторије, нити имамо помоћ од институција, већ се финансирамо из сопствених средстава, и ако смо једино Удружење које је добитник општинске награде 21.јул. Циљ постојања удружења јесте да окупља потомке и поштоваоце ратних добровољаца ради његовања славних слободарских традиција добровољачког покрета, слоге, развијања патриотских осјећања, чувања духовних вриједности и културних добара српског народа – каже Киковић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић