logo3

УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА БЕРАНЕ ДОБИЛО ПЛАКЕТУ ''МОЈА ЋИРИЛИЦА''

УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА БЕРАНЕ ДОБИЛО ПЛАКЕТУ ''МОЈА ЋИРИЛИЦА''ОД МАТИЦЕ СРПСКЕ

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Удружење ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца Беране, чији је предсједник Миличко Трифуновић добило је плакету од Матице српске за његовање ћирилице.Признање је преузео почасни предсједник Удружење ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца Беране историчар Горан Киковић, који је до 2014.године био предсједник Удружења.

У сали Центра за културу Беране, 18.септембра 2019.године одржано је вече у славу ћирилице под називом „Моја ћирилица“.

Вече је благословио Његово преосвештенство Епископ будимљанско – никшићки Јоаникије, а предавање на тему „Моја ћирилица“ одржала је проф. др Јелица Стојановић, предсједница Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Проф. др Драго Перовић и Дамјан Ћулафић уручили су плакете јавним установама, фирмама, приватним предузећима,јавним и културним радницима и другим правним лицима из Берана које у својим називима, рекламама и сличним натписима користе ћирилично писмо.

Поред плакете, уручена су одабрана издања Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

У програму који је виспрено и зналачки водила Јелена Божовић наступили су пјесници Радинко Крулановић и Дарко Јововић, афористичар Блажо Паповић и народни гуслар Милета Пантовић.

Организатори вечери „Моја ћирилица“ били су Епархија будимљанско – никшићка, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори и Црквена Општина Беране.