logo3

ТРИДЕСЕТ ГОДИНА И ТРИДЕСЕТ БРОЈЕВА ''САВИНДАНА''

ТРИДЕСЕТ ГОДИНА И ТРИДЕСЕТ БРОЈЕВА ''САВИНДАНА''

Прилог припремио Горан Киковић

Насловна страна 30. броја Савиндана

Милешевски клуба “Свети Сава”, основан је 1991. године, а подстицај за оснивање клуба био је први број “Савиндана”. Тада је објављен као подлистак у локалном листу “Полимље”, чија је уредница тада и за наредних 15 бројева била Милева Малешић, данас директорка пријепољске “ТВ Форум”. Била је то иницијална каписла, која је групу посленика у култури изазвала да размисле о клубу који ће на светској сцени промовисати светосавску баштину, истраживати је и чувати. “Савиндан” све то вријеме покушава да, попут Светог Саве кроз своју визију “подучи народ свој како се свјетлост у кућу пушта и како се мрак из себе избацује”. Још као студент сретаосам се са ''Савинданом'' из Пријепоља а у Беране га је доносио професор Владимир Боричић.

Прошле године смо у Беранама на Савинданским свечаностима са Милешевским културним клубом “Свети Сава” из Пријепоља успоставили сарадњу и потписали повељу када су Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине и поменути клуб а тиме и часописи Глас Холмије и ''Савиндан'' такође су се побратимили.

Ми смо на позив побратима као делегација из Васојевића у саставу: Горан Киковић,Бранислав Оташевић,Мило Јоле Цикић Шљакић и Драгослав Вукићевић, ове године били на промоцији 23. јануара 2020. јубиларног 30. броја ревије „Савиндан“ који је промовисан је у Дому културе у Пријепољу. На овом величанственом скупу културе и писане ријечи истакнуто је како је промоција годишњака Милешевског културног клуба „Свети Сава“ прилика за подсећање на значај и улогу Светог Саве, који је и данас, као и прије осам вјекова, путоказ и духовна свјетлост, инспирација за највећа дјела и охрабрење у тешким временима.

Како су промотери истакли промоција „Савиндана“ већ годинама представља један од најзначајнијих културних догађаја у Пријепољу, који окупи бројне научне раднике и људе вичне перу, одане очувању традиције и историје, прије свега ових крајева. Одржана је пред пуном малом салом Дома културе, у присуству свештенства Епархије милешевске, бројних поштовалаца, пријатеља и сарадника ревије и Милешевског културног клуба „Свети Сава“.

Присутне је поздравио предсједник Клуба Зоран Малешић,који се захвалио ауторима и сарадницима који су најзаслужнији што је „Савиндан“ прославио значајан јубијеј -три деценије излажења. Поздравио је присутне који су дошли из разних крајева Србије и Црне Горе Подгорице, Берана, Пљеваља, Београда, Чачка, Ужица, Краљева, Новог Пазара, Сјенице, Прибоја и Нове Вароши. Јубиларни број „Савиндана“ представио је дугогодишњи
сарадник ревије, новинар и публициста Милан Цмиљановић, који је на језгровит и сликовит
начин представио историјат настанка „Савиндана“ и нови број.

Милешевски културни клуб већ 20 година награђује знање, упорност и рад ученика и ученица средњих школа. До сада је награђено 29 најбољих а ове године за Лену Чичић из Пријепољске гимназиј, Дениса Таловића из Техниче школе и Мајру Мекић из Економско-трговинске школе, новчане поклоне обезбедио је Родољуб Вукојевић, власник фирме „Бетон“ из Пријепоља. Награде је уручио члан УО Клуба Љубомир Шуљагић.

Уредница „Савиндан“ Милева Малешић уручила је комплете ревије ''Савиндан'',Завичајном одељењу Библиотеке „Вук Караџић“ у Пријепољу, Библиотеци Епархије милешевске и пријепољском Музеју. Штампање јубиларног броја помогли су Задужбина „Родољуб Нићифоровић“ из Београда, Саво Оцокољић из Нове Вароши, Родољуб Вукојевић из Пријепоља, Данко Словић и Мирослав Рајовић из Чачка, Милутин Жижић из Новог Пазара, браћа Ненад и Предраг Тошић из Пријепоља и општина Пријепоље.

На промоцији је истакнуто да се на 88 старана налази 57 прилога 44 аутора. Како је истакнуто три деценије часопис је разгртао таму заборава, подсјећао на претке и ентузијасте, будио успаване савјести... На 88 страна часописа (међу којима је 20 страна посебног додатка посвећеног 800-годишњици манастира Милешева). Странице „Савиндан“ како је речено китили су млади ствараоци, годишњак их је охрабривао али и подсјећао на оне који су стварали у минулим временима. Забиљежена су и прегнућа ентузијаста и културних и јавних радника и низа установа, а понекад се прстом упирало и шибало по таворењу и таљигању, нашим наравима, лицемерју, удворништву, краткој памети...окупили су се и ове године сарадници годишњака и пријатељи Милешевског културног клуба „Свети Сава“, чијим трудом је часопис пред читаоцима.

Окосница садржаја -од актулености и истраживања, до рубрика „Људи и време“, „Путописи“, „Приче и одломци“, „Прикази“...Међу корицама су, наравно, и литерарни, ликовни, фото и други прилози.