logo3

ТРАЈНО ЗАШТИТИТИ СПОМЕНИК ПОПУ МИЛОШУ ВУКОВИЋУ

 ТРАЈНО  ЗАШТИТИТИ СПОМЕНИК  ПОПУ МИЛОШУ  ВУКОВИЋУ

Спомен на творца „Васојевићке универзе“

    “Заједно са попом Петром Вулићем, 1861. године Вуковић је основао прву школу у овом крају која је по ширини наставе и необичној спремности тадашњих учитеља добила име „Васојевићка универза“.

Мјештани поткомовских села покренули су иницијативу којом се од надлежних институција тражи да донесу одлуку о трајној заштити споменика попа Милоша Вуковића, подигнутог код Цркве Вазнесења Господњег у Коњусима.

Милош се издвајао бистрином и ученошћу.Ту његову карактеристику запазио је игуман Мојсије Зечевић, и помогао му да упише Богословско-учитељску школу у Србији.

Они подсјећају да је поп Вуковић рођен 1835. године у сусједном селу Кошутиће, и да је био један од највећих духовника овога краја. Вуковић је богословско-учитељску школу завршио у Србији да би након тога боравио у Русији, тачније у Петрограду, гдје је, о трошку тамошње Патријаршије, усваршавао своје знање. Послије тога вратио се у завичај гдје је, заједно са попом Петром Вулићем, 1861. године основао прву школу у овом крају. По ширини наставе и необичној спремности тадашњих учитеља, ова школа је добила име „Васојевићка универза“. Мјештани истичу да поп Вуковић заслужује дубоко поштовање као духовник и свестрано образована личност, а његов споменик у Коњусима трајну заштиту.

– Поп Милош Вуковић био је непоновљива личност која је оставила дубок траг по питању ширења духовности, писмености и образовања на простору Васојевића. Нажалост, његов гроб и споменик подигнут крај цркве у Коњисима деценијама је био препуштен зубу времена, без адекватне заштите. Зато од надлежних институција, а прије свега од Министарства културе, трежимо да овај споменик добије трајну заштиту као обиљежје од посебног значаја – наведено је у иницијативи.

Д.Ј.

Слика може да садржи: трава, дрво, на отвореном и природа

Споменик попу Вуковићу