logo3

СЈЕЋАЊЕ НА РАДОМИРА П. ГУБЕРИНИЋА СРПСКОГ ИСТОРИЧАРА ИЗ ВАСОЈЕВИЋА

ЧЕТНАЕСТ (2006-2020) ЈЕ ГОДИНА ОД СМРТИ НАШЕГ ПРВОГ ПРЕДСЈЕДНИКА УДРУЖЕЊА РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918., ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА У БЕРАНАМА РАДОМИРА П. ГУБЕРИНИЋА

Код гроба Радомира П. Губеринића 12.априла 2016.

С лијева на десно: Давид Лалић, Иван Шекуларац, Maрa Губеринића, Горан Киковић, Миличко Трифуновић, Радован Губеринић, Мило Јоле Цикић Шљакић, Драган Радић, Драгоје Бакић, Бранислав Оташевић и Микан Перовић. Чучи:Петар Губеринић

У Беранама је 12. априла 2016.године у организацији Савеза удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине одата почаст српском историчару, публицисти и хроничару Васојевића Радомиру П. Губеринићу. Тим поводом делегација Савеза је посјетила његову вјечну кућу на Будимском гробљу код Берана. О значају дјела Радомира Губеринића говорио је историчар и предсједник СО Беране Горан Киковић. Он је том прилико рекао сљедеће:

''Поштована породицо Губеринић, драги поштоваоци и пријатељи Радомира Петровог Губеринића. Данас након десет година посјетисмо гроб нашег Радомира који је био први предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца од обнове рада 1996.године. И ако сви знамо ко је био Радомир хоћу данас да овдје над његовим гробом да прочитам његову кратку биографију:

Радомир Петров Губеринић рођен је 1927. године у Будимљи код Берана. Основну школу је учио у родном мјесту, а средњу економску школу у Старом Бечеју у Војводини, пошто је његова породица од 1946. до 1963. живјела у Савином Селу код Врбаса као колонистичка. Тамо је радио као културно-просвјетни референт у Среском одбору ССЈ у Кули, а затим у привреди. Завршио је први степен економије на Економском факултету у Суботици. Сарадњом у београдском ''Јежу'' 1953. почео се бавити новинарством и публицистиком. Објављивао је у многим листовима и часописима запажене прилоге о историји Васојевића. Као посебна издања објавио је: ''Сеобе са горњег Лима, Ибра и Таре'', Горњи Милановац, 1976., ''Однос Књаза Николе према Доњим Васојевићима (1875-1886)'' Иванград (Беране), 1984., ''Стари трг и рудник Брсково-трг Брсково на Лиму а не на Тари'', Иванград (Беране) 1985., ''Братство Губеринића и његови огранци'', Ниш, 1987., ''Будимља'', Београд, 1994., ''Буне у Васојевићима'', Београд, 1996., ''Манастир Ђурђеви ступови'', Андријевица, 1996., ''Кнез Никола Васојевић и Књажевина Васојевићи'', Андријевица, 1998., ''Легенде'', Бијело Поље, 1996., ''Документа о Васојевићкој области (1861-1912.)'', Београд, 2001., ''Пуниша Рачић-живот за једну идеју'' ,(као коаутор са др Драгомиром Кићовићем), 2002., ''Манастир Шудиково'', Андријевица, 1997., ''О старости Срба на Балкану'', Београд, 2002., ''Томица Чукић - вјерник српства и отаџбине'', (као коаутор са др Миленком Вујовићем), Београд, 2003., ''Младотурски злочини у Полимљу (1908-1912)'', Београд, 2004.

Радомир Губеринић, није само био врсни познавалац историје српскога народа, већ је заједно са групом потомака и поштовалаца обновио 15. новембра 1996-те рад Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца, и био први предсједник. На тој дужности се налазио све до 21.12.2001., када се због болести повукао са функције предсједника, али је и даље био члан руководства у Беранама и члан Главног одбора Удружења у Београду. Умро је 11. априла 2006. године у 79. години и сахрањен на Будимском гробљу. Радомир П. Губеринић је на данашњи дан сахрањен овдје у старој Српској жупи Будимљи али није заборављен од нас из савеза удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине јер смо му ми у Центру за културу Беране, 15. октобра 2007., организовали вече посвећено њеовом стваралаштву (Радомира П. Губеринића) о чијем су дјелу говорили професори Свето Мартиновић и Горан Киковић, публициста Бранислав Оташевић и доктори Миленко Вујовић и Бранислав Вешовић. Затим смо 10. Октобра 2013. године установили награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са подручја Васојевића која носи име Радомира Губернића познатог истраживача и публицисте. Ову награду установили су Удружење ратних добровољаца 1912–1918.,њихових потомака и поштовалаца и часопис за књижевност, историју и културу ''Глас Холмије''. Досада ову награду су добили: новинар и публициста Вукосав Вуле Ракетић за 2013. годину за књигу ''Дивна Вековић- хероина великог срца''. 2014. Године награду је добио Бранислав Оташевић, књижевник и публициста за књигу ''Милован Ђилас- скица за портрете''. За 2015. Награду је добио Горан Киковић, историчар и публициста за књигу ''Преци и Потомци''. Ове године награда за 2016. годину ће се додијелити на Видовдан, када је слава Удружења за награду жирији у саставу Горан Киковић, предсједник и чланови: Давид Лалић и Миличко Трифуновић је предложио генерала др Луку Кастратовића за књигу ''Доктори наука из Васојевића''. Наставићемо и у наредном периоду да и на овај начин се сјећамо на Радомира Губеринића који је ударио темеље и нашем Удружењу и нашем часопису ''Ѓлас Холмије'',који је основан на идеологији Кнежевине Холмије и кнеза Николе Васојевића о чему је књигу написао Радомир Губеринић. Зато смо и данас посјетили његов гроб јер поштујемо дјело које нам је покојни Радомир оставио. Нека је за утјеху породици Радомировој што су га оваквог имали и што говорници кажу да Бог да се овакви рађају у братству Губеринића и у племену Васојевићком. Нека му је вјечна слава и хвала! Амин!''- закључио је Киковић.

УСПОСТАВЉЕНА ЗАВИЧАЈНА НАГРАДА РАДОМИР П.ГУБЕРИНИЋ

У Беранама је 10.октобра 2013. године установљена награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са подручја Васојевића која носи име Радомира Губернића познатог истраживача и публицисте. Ову награду установили су Удружење ратних добровољаца 1912–1918.,њихових потомака и поштовалаца и часопис за књижевност, историју и културу ''Глас Холмије''.

Да вас подсјетимо: Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис ''Глас Холмије'' од 2013. године успоставили су завичајну Награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића коју додјељују истакнутим појединцима који су са простора Васојевића а, који објављују дјела која афирмишу овај крај. Награда носи назив - ''Радомир П. Губеринић'' – до сада су је примили:

1. За 2013.годину је награду добио новинар и публициста Вукосав Вуле Ракетић. годину за књигу ''Дивна Вековић- хероина великог срца''.

2. За 2014.годину је награду добио књижевник и публициста Бранислав Оташевић, за књигу ''Милован Ђилас- скица за портрете''.

3. За 2015. Годину је награду добио историчар и публициста Горан Киковић, за књигу ''Преци и Потомци''.

4. За 2016. годину награду је добио генерала др Лука Кастратовић, за књигу''Сердари, војводе и генерали из Васојевићa''.

5. За 2017. годину награду је добио проф. др Марко Кнежевић, за књигу "Велика и Новшиће - завичајна монографија".

6. За 2018. годину награду је добио академик проф. др Јован Бабовић, за књигу ''Од Комова до Српске Атине''.

7. За 2019. годину награду је добио проф. др Славољуб Ђукић, за књигу ''Васојевић свој на своме – навијек и амин''.

Наставићемо и у наредном периоду да и на овај начин се сјећамо на Радомира Губеринића који је ударио темеље и нашем Удружењу ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и нашем часопису ''Ѓлас Холмије'',који је основан на идеологији Кнежевине Холмије и кнеза Николе Васојевића о чему је књигу написао Радомир Губеринић.

Фотографија корисника Горан С. Киковић

Фотографија корисника Горан С. Киковић