logo3

СРПСКИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ: СРБИМА СУ У ЦРНОЈ ГОРИ ПОГАЖЕНА СВА ПРАВА

СРПСКИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ: СРБИМА СУ У ЦРНОЈ ГОРИ ПОГАЖЕНА СВА ПРАВА

Током разговора посебно су потенцирана идентитетска питања о слободном изјашњавању на следећем попису становништва 2021. године и обавезности изјашњавања грађана Црне Горе и на ћириличној пописници и контроли анкетара, што је од изузетног важности за идентитетска питања српског народа

Представници Српског националног савјета, предсједник Момчило Вуксановић и секретар Ђорђе Брујић, истакли да су српском народу у Црној Гори ускраћена готово сва стечена и Уставом гарантована права, не само од издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом, већ и она која је српски народ имао као вишевјековни конституент државе Црне Горе.

Они су разговарали у Подгорици са замјеницом заштитника људских права и слобода, која обавља функцију заштитника, Зденком Перовић и замјеником за област заштите од дискриминације Синишом Бјековићем и том приликом су им истакли да у континуитету обавјештавају институцију Заштитника о наведеним проблемима.

 

Међутим, како су им указали, без обзира на коректна мишљења и препоруке Заштитника људских права и слобода очигледан је недостатак моћи Заштитника да адекватно санкционише очигледну дискриминацију и утиче на њено отклањање.

– То се конкретно односи на препоруке Заштитника људских права и слобода Скупштини Црне Горе, Влади Црне Горе и Врховном суду Црне Горе да у складу са својим надлежностима, позитивним законодавством и Уставом Црне Горе успоставе Уставом гарантовану равноправност ћириличног и латиничног писма, прецизирали су из Српског савјета.

Додали су да је сличан случај и са препоруком Фонду за заштиту и остваривање мањинских права да без одлагања предузме мјере и радње на извршењу одлуке о расподјели средстава за пројекте које је подржао Управни одбор ове организације.

Српски национални савјет је тражио да се ова мишљења и препоруке обнове и да се инсистира на њиховој примјени.

Током разговора посебно су потенцирана идентитетска питања о слободном изјашњавању на следећем попису становништва 2021. године и обавезности изјашњавања грађана Црне Горе и на ћириличној пописници и контроли анкетара, што је од изузетног важности за идентитетска питања српског народа.

Српски национални савјет је нагласио да је заступљеност српског народа у државним институцијама и локалној самоуправи изузетно мала, или готово не постоји, што очигледно показује однос актуелне власти према грађанима Црне Горе који се национално изјашњавају као Срби.

На састанку је усаглашена даља размјена информација и података у циљу поступања Заштитника у појединачним актуелним, али и будућим предметима по обраћању Српског националног савјета.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић