logo3

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ УПУТИО ОТВОРЕНО ПИСМО ПОСЛАНИЦИМА

ОТВОРЕНО ПИСМО ПОСЛАНИЦИМА У СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ

Господо народни посланици,

Обраћамо се вама који утицај и снагу својих мандата црпите из подршке српског народа. Разлог нашег обраћања је неподношљив положај српског народа који је сваког дана све тежи, без наде да се у будућем времену нешто на том плану квалитетније промијени. Непотребно је набрајати примјере дискриминације којој су Срби у Црној Гори изложени, јер су исти видљиви у свим сферама друштвеног живота. За српску дјецу и млађу генерацију Срба у овим условима не постоји перспектива у Црној Гори. Разлог за то је државни пројекат асимилације Срба у националне Црногорце, највјероватније до постизања натполовичне већине у укупном броју становништва, па и након тога. 
Уочљиво је да су сви грађани који се јавно национално изјашњавају као Срби стављени ван закона и незванично проглашени непријатељима Црне Горе. Неки су већ осуђени, некима се суди, неки су у истрази, док су сви остали под присмотром и контролом. Посебно забрињава чињеница што није само однос актуелне власти у Црној Гори, односно доминантне политичке партије према Србима дискриминаторски. Непријатељске ставове према српском питању имају и представници мањинских народа и такозване грађанске опозиције, јер се из њиховог односа јасно види игнорисање легитимних права српског народа. 
Без обзира што је српски народ у Црној Гори заступљен високим процентом у укупном броју становништва, што најбоље показује припадност српском језичком идентитету и Српској православној цркви, представници српског народа у потпуности су изопштени из свих сфера одлучивања и договора. Стога је дубоко понижавајућа за српски народ ваша безусловна сарадња са антисрпском опозицијом, која већ деценијама са дипломатским посленицима појединих држава чврсто држи на власти однарођени актуелни режим.

Господо посланици српског народа у Скупштини Црне Горе,
Тужно је било гледати ваше поклоњење пред заговорницима рушења светиња Српске православне цркве у Црној Гори и организаторима највеће крађе изборне воље држављана и грађана Црне Горе на референдумском изјашавању о издвајању Црне Горе из заједничке државе са Србијом. Нијесте својим ауторитетом, за више од пола године, могли сакупити довољан број потписа посланика – двадесет и пет, за поништење срамне одлуке о признању лажне државе Косово од стране Владе Црне Горе, али сте зато, за само неколико дана, подржали иницијативу оних који су деценијама радили на штету српског народа и довели га на руб егзистенције и понижења. 
Стога вас позивамо да се одмах вратите у скупштинске клупе и од својих колега, које сте безусловно подржали, затражите подршку да се у Парламенту отвори расправа о доношењу одлуке о спровођењу демократског референдума грађана Црне Горе о поништењу одлуке о признању лажне државе Косово. 
Из њиховог одговора јасно ће се препознати искреност према проблемима и потребама српског народа, али и према враћању достојанства Црној Гори и њеној часној традицији.
Након тога, неопходно је без било какве острашћености повести разговоре о српском јединству и заједничком наступу, уз захтјев за сваку врсту помоћи Републике Србије и Републике Српске. 
Српски народ у времену када му нико није од помоћи мора искључиво да мисли о себи и свом опстанку. Важно је препустити актуелној власти и крњој опозицији демократизацију Црне Горе. Они су, свакако, у тај процес кренули без нас. Срби на њиховом путу не треба да их ометају, већ да се баве искључиво очувањем сопственог идентитета. Од заједничке снаге српских организација и политичких странака, које гласа српски народ, трајно ће зависити положај Срба у Црној Гори. 
Црногорској грађанској опозицији српски народ ништа није дужан, јер је баш од њих много пута изневјерен. Немилосрдно и по правилу била је увијек против демократских и легитимних права Срба. Власт у Црној Гори, нажалост, задуго неће бити српска, али треба урадити све да у будућем времену зависи и од српског народа. Сви они који не схватају да је неопходан озбиљнији и конкретнији приступ решавању српског питања у Црној Гори не заслужују подршку српског народа. 
ПРЕДСЈЕДНИК 
Др Момчило Вуксановић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић