logo3

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ ПОСЈЕТИО МУРИНО И ПОЛОЖИО ЦВИЈЕЋЕ

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ПОСЈЕТИО МУРИНО

У НАТО бомбардовању Мурина, једном од најтежих злочина током агресије на СР Југославију, страдало је шест цивила, од чега троје дјеце. НАТО авијација је са десетак пројектила бомбардовала мост на Лиму у самом центру насеља. Страдали су цивили, међу њима троје дјеце ученици Основне школе „Петар Дедовић“. Страдали су: Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић и Јулијана Брудар, радник школе Вукић Вулетић, пензионер Манојло Коматина и домаћица Милка Кочановић. И ове године Српски национални савјет Црне Горе положио је цвијеће на споменик невино страдалим жртвама.
Већ 21-у годину од стравичног злочина у Мурину када су агресорски Нато бомбардери ову варошицу завили у црно, сваког 30. априла обиљежава се годишњица овог злочина. И ове године делегација Српског националног савјета Црне Горе положила је цвијеће на спомен обиљежје невиним жртвама. Иако ове године у специфичним околностима због пандемије коронавируса, одата је пошта невиним жртвама, а предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић је истакао да се злочин не смије опростити ни заборавити, јер, како каже, ако опростимо онда ћемо и заборавити.
“Из тог разлога ми смо овдје да одамо пошту невиним жртвама овог злочина у Мурину и да никада то незаборавимо и не опростимо. Без обзира што је речено да треба праштати, ако опростимо, онда ћемо сигурно и заборавити. Наше је мишљење да морамо то запамтити, да знамо ко су нам пријатељи и ко је како реаговао у тешким тренуцима за српски народ на овом простору. Водићемо рачуна и о овом спомен обиљежју и обавезаћемо се као Српски национални савјет Црне Горе да се у наредном период заврше неопходни радови на њему И око њега. Ове невине жртве не смије заборавити нико, ни народ са овог простора, ни ми са ширег простора Црне Горе, а ни са ширег простора српског народа”, казао је Вуксановић.
У име грађана Мурина Српском националном савјету се захвалио Брано Оташевић, који је такође казао да је бомбардовање Мурина један од највећих злочина у новијој историји.
Након посјете Мурину, делегација Српски национални савјет Црне Горе посјетила је И Епархију будимљанско-никшићку, гдје је са владиком Јоаникијем договорено да након завршетка радова на уређењу спомен обиљежја и околине, које ће финансирати Српски национални савјет Црне Горе а када прође тренутна епидемиолошка ситуација, и одржати помен невино страдалим жртвама.