logo3

ИСТОРИЧАР ЂОРЂЕ БОЈАНИЋ'' ГЛАС ХОЛМИЈЕ ЈЕ ПРАВИ БАСТИОН СРПСТВА У ЦРНОЈ ГОРИ''

ИСТОРИЧАР ИЗ НИША ЂОРЂЕ БОЈАНИЋ О ГЛАС ХОЛМИЈЕ

Глас Холмије, је прави бастион Српства у Црној Гори, у скоро најтежим условима кроз историју, у оваквој црној да црња не може бити, радити чињенично и користити историјску истину је доста храбро и часно. Часопис и сајт ГЛАС ХОЛМИЈЕ одолевају смутним временима у коме се део Срба одриче свега српског па и Српске православне цркве, створише и језик, праве нацију, све се скрнави, лажира и изврће, чак и суве чињенице.

Трагично је да у Црној Гори више нема места у образовању за Јована Дучића, Десанку Максимовић, Јову Змаја… па се зато морамо борити на овај начин, пером, а перо је некад јаче и опасније од сваке претње и оружја. Ово је само један вид борбе за истиниту и чињеничну историју једног истог народа раздвојеног границом, да не заборавим и Републику Српску. Зато нам је и потребно историјско знање у народу, морамо да знамо ко смо и шта смо, ко су нам преци и шта су они чинили за нас… а зашто им ми овако враћамо, то је питање које боли!
Ако све ово изостане, бојим се да ћемо постати оно што никада било нисмо.

Зато хвала историчару Киковићу на борби коју води свакодневно, кроз политичку борбу и борбу за историјском истином кроз часопис и српска удружења у овим тешким временима по српство и Србе у Црној Гори.

Хвала и групи окупљеној око ,,Српске народне одбране” коју предводи председник Горан Киковић (потпредседник Скупштине општине Беране), који негују традиционалну културну и научну баштину нашег српског народа у Црној Гори, та група скромних и вредних ентузијаста, одлучила је да покрену часопис „Глас Холмије“, како би дали допринос очувању свега напредног, по чему смо се кроз векове препознавали у цивилизованом свету.
Назив за часопис није случајно одабран, некада се област око „свете“ васојевићке планине Ком, где живи највеће српско племе, називала Холмија, нагласио је Ђорђе Бојанић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић