logo3

СРПСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ПОПИС СТАНОВНИШТВА 2021.ГОДИНЕ

СРПСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ПОПИС СТАНОВНИШТВА 2021.ГОДИНЕ

ВУКСАНОВИЋ И КИКОВИЋ НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ СНС ЦГ И СНО ВАСОЈЕВИЋА

н/р господину Горану Киковићу, потпредсједнику СО Беране и предсједнику Српске народне одбране Васојевића

Поштовани,

У Подгорици, у Српској кући је 26. новембра 2020. године одржан скуп под називом

„Значај новог пописа за српски народ у Црној Гори“

На скупу су учествовали представници најзначајнијих српских културних организација са простора Црне Горе. Оцијењено је да су се стекли услови за јавну расправу о предстојећем попису и слободном опредјељивању, као темељном људском праву. Скуп је протекао у изузетној атмосфери и у веома конструктивној расправи са пуно предлога како да се ова важна законска обавеза спроведе на слободан и демократски начин.

Састанку су присуствовали представници организација из Пљеваља, Бијелог Поља, Берана, Андријевице, Никшића, Подгорице, Херцег Новог, Бара и Даниловграда.

Други дио скупа био је предвиђен за другу половину децембра, о чему су организатори били обавезни да обавијесте учеснике скупа. Због непредвиђених околности, односно галопирајуће појаве коронавируса на простору Црне Горе, али и међу учесницима скупа, било је неопходно да се одржавање другог дијела округлог стола одложи за прву половину јануара 2021. године.

Закључак на скупу је био да све организације појединачно предложе активности на простору свог дјеловања, како би се обезбиједили услови за реализацију предвиђених активности.

Стога Вас молимо да као организација до краја децембра 2020. године предложите видове активности и њихову реализацију у корист спровођења демократског и слободног пописа становништва у Црној Гори. Ту се прије свега мисли на организацију манифестација културе, организацију изложби, трибина, штампање флајера, публикација, и другог.

Српски национални савјет ће у првој половини јануара 2021. године организовати други дио скупа „Значај новог пописа за српски народ у Црној Гори“ и у комуникацији са организацијама саопштити могућности подршке реализацији конкретних пројеката.

Молимо Вас да се као организација активно укључите у реализацију заједничког пројекта од изузетног значаја за питање опстанка и посебности српског народа у Црној Гори.

О датуму одржавања другог дијела скупа бићете благовремено обавијештени.

У Подгорици, 17. децембра 2020. године

С поштовањем,

ПРЕДСЈЕДНИК СНС ЦГ

Др Момчило Вуксановић