logo3

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА ОБИЉЕЖИЛА ДАН УЈЕДИЊЕЊА КОД СПОМЕНИКА КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ УЈЕДИНИТЕЉУ У ТИФРАНСКОЈ КЛИСУРИ КОД БЕРАНА

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА ОБИЉЕЖИЛА ДАН УЈЕДИЊЕЊА КОД СПОМЕНИКА КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ УЈЕДИНИТЕЉУ У ТИФРАНСКОЈ КЛИСУРИ КОД БЕРАНА

 

Делегација Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине поводом 1.децембра Дана уједињења посјетила споменик витешком краљу Александру Карађорђевићу ујединитељу у Тифранској клисури на старом путу Беране -Бијело Поље.

Том приликом о значају уједињења и улози краља Александра говорио је историчар Горан Киковић,који је рекао следеће:

''Сто двије године је од уједињења и завршетка Првог свјетског рата, у којем је побједу однио Карађорђев потомак, Краљ Александар Први Карађорђевић, који је рођен у Црној Гори, на Цетињу, 1888. године, као син краља Петра Карађорђевића и Зорке Петровић, кћерке кнеза и краља Николе. Живио је и школовао се у Женеви и Петрограду, а као школовани официр активан је учесник првог и другог Балканског рата и Првог свјетског рата. Управо пред сâм Први свјетски рат постаје регент и тако његово фактичко управљање земљом и вршење власти траје пуних 20 година. Био је краљ Србије, краљ Срба, Хрвата и Словенаца, а 3. октобра 1929. године државу је назвао јединственим именом – Краљевина Југославија.

Краљ Александар је био државник, војсковођа, ослободилац, ујединитељ, европејац, миротворац, ријечју велика личност свога времена и као такав засметао је фашистима и Хитлеру, који 9. октобра 1934. године извршише на њега атентат у француском граду Марсељу. И њему је народ Полимља подигао давне 1929. године Споменик у част пуштања у саобраћај пута Беране-Бијело Поље, чему је претходила његова посјета Васојевићима и Црној Гори 1925. године.

</div>
        </div>

      </div>

    </div><!-- page-wrapper -->

    <footer>
	<p>Сајт израдио <a href=Нормасофт