logo3

СЕДАМ ГОДИНА УСПЈЕШНОГ РАДА СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА

СЕДАМ ГОДИНА УСПЈЕШНОГ РАДА СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА

Савез удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине одржао је годишњу скупштину у Беранама, 19.августа 2020. године а поводом седам година од оснивања,са следећим дневним редом:

1.Извјештај о раду СНО у протеклом периоду

2.Избор потпредсједника (Мило Јоле Цикић Шљакић)

и два члана предсједништва СНО (Благоје Шарић и Милан Мане Цимбаљевић)

3.Усвајање Преображењске декларације СНО

4.Текућа питања

Састав руководства од 19.08.2020.чине:

Горан Киковић, предсједник, Давид Лалић, потпредсједник, (Мило Јоле Цикић Шљакић ,потпредсједник,Бранислав Оташевић,секретар и чланови савјета –предсједништва: Миличко Трифуновић, Вељко БубањаЗоран Вулевић, Благоје Шарић и Милан Мане Цимбаљевић).

На почетку ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА поднио је предсједник Горан Киковић.

На пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране формиран је Савез српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана. Ту новоформирану организацију сачињаваће Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца и Српско историјско-културног друштва ''Никола Васојевић''.

Након свечаног потписивања споразума формиран је Савјет Српске народне одбране за чијег је предсједника именован Бранислав Оташевић, уједно и предсједик Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању, док су мјеста потпређсеника, испред Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца и Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' заузели Миличко Трифуновић и Горан Киковић. Дужност секретара обављаће дипл. правник Живко Бјелановић. У састав поменутог Савјета ушли су и дипл. правници Михаило - Микан Перовић, Драган Богавац и Вида Ивановић, пјесник Давид Лалић и историчар Вељко Бубања.

У протеклом периоду наша Удружења су се побратимила са великим бројем организација у Црној Гори,Србији и Републици Српској

1.Све је почело Војвода Степи 13.марата 2010. године, када су се побратимили Удружење ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца регонална организација Беране (Црна Гора) и Удружење ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца мјесна организације Војвода Степа (Србија). Од тада како су се и договорили сваке године посјећују једни друге.Што је испоштовано у протеклих десет година.

2.У Беранама је 12.октобра 2013. Године оквиру традиционалне манифестације ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце 2013.'' потписана је повеља о братимљењу између Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Рогатица (Република Српска) .

3. У Београду је 7.јануара на Божић 2016. У просторијама Српског културног центра потписана је Повеља о братској сарадњи часописа ''Бисери'' и ''Глас Холмије''. Потписали су је главни и одговорни уредници часописа Милан Шошкић и Горан Киковић.

4.У Београду је 18.марта 2017. године потписана повеља о братској сарадњи поводом братимљења часописа ''Српско слово'' из Београда часописа "Глас Холмије" из Берана.повељу су потписали главни и одговорни уредници Горан Киковић и Миодраг Којић

5.У Беранама 25. јануара 2018. на ''Светосавским свечаностима'' потписан је споразум о сарадњи Свесрпског савеза ветерана ''Бојево братство'' из Трстеника –Србије, чији је Славољуб Љубисављевић, и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине - Црна Гора,чији је предсједник Горан Киковић и Друштва Црногорско-руског пријатељства из Подгорице чији је предсједник Гојко Томашевић.

6.У Краљеву 15.марта 2018.године, потписана је Повеља између Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине чије су чланице: Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српско историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' Беране, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране, и Друштва историчара рашког округа из Краљева, којом се успоставља трајно пријатељство и сарадња у борби заочување српског националног и културног идентитета. Повељу су потписали предсједници, историчари др Драгољуб Даниловић у име Друштва историчара рашког округа и Горан Киковић у име Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине.

7.У Београду је 17. марта 2018. године потписана Повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења писаца ''Поета'' из Београда и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине из Берана. Повељу су потписали Веселин Џелетовић, предсједник Удружењем писаца ''Поета'' и Горан Киковић, предсједник савеза Удружења СНО Васојевића и Лимске долине.

8.У Подгорици 29. септембра 2018. Српски национални савјет Црне Горе и Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине потписали су Повељу о пријатељству и братској сарадњи. Повељу су потписали предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине Горан Киковић. Двије организације су се обавезале да ће заједнички радити на афирмацији српске културне баштине, као и на изучавању прошлости српског народа у Црној Гори.

9.У Требињу је 12. новембра 2018. потписана повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић.

10.У Беранама 28. јануара 2019. У дане када српски род слави Светог Саву, Повељу о братимљењу и сарадњи потписали су "Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине" и Милешевски културни клуб "Свети Сава" из Пријепоља, као и часописи "Глас Холмије" и "Савиндан" које издају потписници Повеље. Повеље су потписали предсједници Зоран Малешић и Горан Киковић.

11.У Београду су 16. марта 2019. године, повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба у региону и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине.

12.У Никшићу 12.априла 2019. године, повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали Петар Радојевић, предсједник друштва Црногорско-руског пријатељаста ''Свети Ђорђе'' Никшић и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине.

13.У Даниловграду је 30.маја 2019. Године потписана изјава о сарадњи између Удружења Бјелопавлића ''Бијели Павле'' предсјеник мр Огњен Јововић и Горан Киковић, предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине.

14.У Крагујевцу је 12.марта 2020.године потписана повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења Васојевића Крагујевца. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Верољуб Кастратовић.

15. Такође је потписана повеља о сарадњи између портала „Глас Холмије“ из Берана и портала „Српске Историје“, из Ниша,које су потписали главни и одговорни уредници историчари Горан Киковић и Ђорђе Бојанић.

Оваквом политиком ширења братских и пријатељских веза ми смо прије седам годинаформирањем Савеза удружења Српска Народна Одбарана Васојевића и Лимске долине схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице.

Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је штампање 44.броја часописа ''Глас Холмије'' и штампањем и издавањем великог броја књига, организовали и велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, као и других сад већ традиционалних манифестација, као што су: ''Савинданске свечаности'', ''Сретењске свечаности'', Дан Удружења ратних добровољаца, Културно-историјску манифестацију ''Пријатељски и братски сусрети кроз градове и мјеста Србије'', ''Видовданске свечаности'',''Чакорски меморијал Бранка Радева Ђукић'', ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце'',обиљежавање ''Велике народне скупштине Српског народа у Црној Гори-Подгорица 1918.'', Дана уједињења Србије и Црне Горе и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића и Полимља.

Савеза удружења Српска Народна Одбарана Васојевића и Лимске тиме афирмише српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза и помаже и млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Ипак, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција Савеза удружења Српска Народна Одбарана Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч представља највишу могућу светињу.

Све ове наше активности прате домаћи и страни писани и штампани медији а редовно и све наш часопис ''Глас Холмије''',који је већ афирмисани српски часопис регионалног карактера. Часопис је успио да се већ позиционира као угледно свједочанство свеукупне баштине Васојевића и око себе је окупио бројне угледне завичајне ствараоце, од академика до најмлађих сарадника, и видљиво је да придобија све већи број читалаца и поклоника. Са многим другим листовима, часописима и клубовима српске провенијенције на простору Србије, Црне Горе и Републике Српске успостављена је братска сарадња и интензивно се врши размјена међу њима свих заједничких свечаности, академијâ, фестивалâ, посјетâ и других видова сарадње, чиме се најдиректније поспјешује јединство српског народа у његовом настојању да се одбрани од свих насртаја споља и изнутра, његујући слободарство и светосавску вјеру као залог опстанка и просперитета.

Такође смо добитници како појединци тако наше организације које чине Савез СНО бројних престижних награда и признања, од којих издвајамо:

- Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца – регионални одбор Беране (чији је Горан Киковић био предсједник, А Миличко Трифуновић, потпредсједник ) добило је највећу општинску награду ''21. јул'' за 2013. годину,

- добитник је награде ''Радомир П. Губеринић'' за 2014. Бранислав Оташевић, тада предсједник СНО и Горан Киковић за 2015. Годину,( тада потпредсједник СНО) за истраживачки рад из историје Васојевића,

- Горан Киковић, Миличко Трифуновић, Мило Јоле Цикић Шљакић, Давид Лалић, Вујадин Пантовић, и други одликовани су Златним орденом првог степена ''Драгољуб Дража Михаиловић'' у одбрани Српства и Равногорства,

- Горан Киковић је добитник козачко-руског одликовања ''Светог Ђорђа'', који му је уручио козачки атаман из Москве Виктор Запатин,

- Горан Киковић и Бранислав Оташевић одликовани су ''Златном медаљом А.С. Пушкина за вјерност слову и дјелу'', које су у Црној Гори добили још митрополит црногорско-приморски Амфилохије,

- Горан Киковић и Бранислав Оташевић су носиоци је ''Косметске звезде'' за изузетне заслуге за новинарство 2018. Године и 2019., које им је додијелило Друштво полицијских радника Републике Србије у Сталаћу,киковићу за 2018.Оташевићу за 2019.годину.

- Горан Киковић је добитник награде ''Лазарево слово'' на Видовдан 2018. године Удружења српских књижевника у отаџбини и расијању за истраживачки рад у историјској науци и

- Горан Киковић је добитник звања Српског витеза првог реда, на предлог града Краљева и Културно-историјског центра ''Српска круна'' из Крагујевца. Ово високо одликовање, које се може добити само једном у животу, добили су између осталих Владимир Владимирович Путин и патријарх Иринеј, а установио га је краљ Србије Петар I Карађорђевић 1909. године.

- Горан Киковић је први добитник Повеље Савеза Срба из Црне Горе,која му је додијељена у Београду 14. марта 2020.

- Горану Киковићу, Браниславу Оташевићу и Давиду Лалићу су на Видовдан 2020. године додијељене медаље''Вук Стефановић Караџић'', за допринос очувању ћириличног писма и српског језика, које му је уручило друштво Црногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице.

. Горан Киковић је постао почасни грађанин двије општине у Републици Србији:

- од 27. јуна 2018. године је почасни грађанин општине Ћићевац и

- од 22. августа 2018. године је почасни грађанин општине Нова Црња.

- Од Друштва Црногорско-руског пријатељаства Петар Први из Подгорице грамате су добили: Миличко Трифуновић, Синиша Петрић и часопис ''Глас Холмије'' . Захвалнице Друштва црногорско руског пријатељства добили су наши чланови: Мило Јоле Цикић Шљакић,Љубиша Трифуновић и Вујадин Пантовић.

Матица српска – Друштвочланова у Црној Гори 18. септембра 2019., у беранском Центру за културу, одржана је манифестација ''Моја ћирилица'', том приликом уручили су плакете јавним установама, фирмама, приватним предузећима, јавним и културним радницима и другим правним лицима из Берана које у својим називима, рекламама и сличним натписима користе ћирилично писмо.

Часопис ''Глас Холмије'', Удружење ратних добровољаца и историчар Горан Киковић су међу награђенима од Матице српске.

У Беранама је у суботу 12.10.2019. у оквиру ''Вечери историје, традиције, гусала и сјећања на наше претке'' Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа из Војводине, додијелио десет захвалница удружењима и организацијама са подручја општина Беране, Андријевица и Петњице и то: Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору-Андријевца, Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић''-Беране, Уружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца општинаска организација Андријевица, Уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца секција Полица, Уружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца секција Доња Ржаница, ''Пензионер'', лист Удружења пензионера Беране, Уружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца секција Заостро, ''Глас Холмије'', часопис за књижевност, историју и културу, који излази на српском језику и ћириличном писму у Беранама, Уружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране и Уружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца општинска организација Петњица.

У име Уружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца општинаска организација Андријевица захвалницу је примио потпредсједник Давид Лалић. У име Српског историјско- културног друштва ''Никола Васојевић''- Беране захвалницу је примио предсједник Живко Бјелановић. У име Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору-Андријевца захвалницу је примио предсједник Бранислав Оташевић, У име Уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца секција Полица захвалницу је примио Мило Јоле Цикић Шљакић, У име ''Пензионера'', листа Удружења пензионера Беране, захвалницу је примио предсједник Удружења пензионера Беране Иван Шекуларац.У име Уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца регионалне организације Беране захвалнуицу је примио предсједник Миличко Трифуновић. У име Уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца општинска организација Петњица захвалницу је примио предсједник Леко Петровић. У име ''Глас Холмије'', часописа за књижевност,историју и културу, захвалницу је примио главни и одговорни уредник Горан Киковић. У име Уружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца секција Доња Ржаница захвалницу је примио предсједник Вујадин Пантовић

ГЛАС ХОЛМИЈЕ ИЗ БЕРАНА ЧАСОПИС КОЈИ ЈЕ ДОБИО ВЕЛИКИ БРОЈ ГРАМАТА, ПОВЕЉА, ЗАХВАЛНИЦА И НАГРАДА

Часопис за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије'',који излази на српском језику и ћирилици у Беранама од јуна 2012.године добио је велики број признања, међу којима издвајамо:

1.''Глас Холмије'' је 2016. године добио ''Повељу''за допринос и подршку на очувању српског језика и ћирилице од Српског удружења ''Ћирилица из Београда чије предсједник био пјесник Добрица Ерић.

2.''Глас Холмије'' је 28. јануара 2017. добио ''велику повељу'' од Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расејању ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици.

3.''Глас Холмије'' је 2017.године добио ''Благодарје''за допринос и подршку на очувању српског језика и ћирилице од Српског удружења ''Ћирилица из Београда чије предсједник био пјесник Добрица Ерић.

4.''Глас Холмије'' је 25. јануара 2017. добиo од Савеза писаца Русије ''грамату'' за књижевни рад и афирмацију српског језика и културе и на ширењу братских веза између братског српског и руског народа из Москве.

5.''Глас Холмије'' је 2018. године добио ''захвалницу'' од друштва Црногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице.

6.''Глас Холмије'' је 2019. године добио захвалницу од Удружења ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа-Војводина-Србија за дугогодишњу успјешну сарадњу и у знак признања за допринос очувању светлих традиција добровољачког покрета.

7.''Глас Холмије'' је 2019. године добио за очување и његовање ћириличног писма ''Плакету-моја ћирилица'' од Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори из Подгорице.

8. ''Глас Холмије'' је 2020. Године је добио повељу од од друштва Црногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице.

Предсједник Горан Киковић,проф.историје

Слика може да садржи: 8 особа, укључујући и Vujadin Pantović, људи седе и у затвореном