logo3

САВИНДАНСКИ ПРОГЛАС О ОДБРАНИ СВЕТИЊА  УСВОЈЕН У БЕРАНАМА

БЕРАНЕ,26.ЈАНУАР 2020.САВИНДАНСКИ ПРОГЛАС О ОДБРАНИ СВЕТИЊА 

Српско историјско културно друштво ''Никола Васојевић''- Беране, Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, удружење српских пјесника ''Горска вила'' Подгорица,Удружење добровољаца ратова до 1918,њихових потомака и поштовалаца Беране, Удружење ратних добровољаца 1912- 1918,њихових потомака и поштовалаца Андријевица, Часопис за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије''-Беране и Удружења књижевника, пјесника и умјетника Срба из Црне Горе и расејања ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици.

САВИНДАНСКИ ПРОГЛАС ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ

Ми овдје данас сабрани у част прославе Светог Саве првог српског архиепископа дижемо свој глас против неправде која се врши над Српском православном црквом у Црној Гори.

Откако је амерички генерал Кертис Скапароти, у својству врховног заповједника НАТО-а – Европске команде САД – свједочио у америчком Сенату 8. марта 2018. године пред Одбором за Оружане снаге САД, изрекавши оцјену да је ''Србија као држава, али и српски народ у цјелини, подложан малигном утицају Русије на Балкану'' и откако је синхронизованом акцијом и Европски савјет за спољне односе (ЕЦФР) усвојио смјернице из своје публикације ''Моћ перспективе: зашто је чланство у ЕУ и даље важно на Западном Балкану'' (објављеног баш на дан православног Божића, 7. јануара!), било је само питање тренутка када ће дежурни извођач послова на терену, црногорски господар Мило Ђукановић активирати давно ковертирани документ ''Закон о слободи вјероисповијести...'', усвојен уз асистенцију полиције, која је парламент најприје ревносно ослободила од српских насилника одвођењем у полицијску станицу, да би потом у ноћи вјештица ''посланици парламентарне већине'' мирно и храбро изгласали најсрамнији акт у својој укупној историји, иако овај монтенегрински клон из евроатлантске лабораторије не смијемо рачунати као наставак вишевјековне слободарске историје Његошевске Црне Горе!

Откако се на Богојављење, 14. јануара 1235. године, упокојио у Трнову, у Бугарској, први српски патријарх и оснивач аутокефалне СПЦ Свети Сава, није долазио искушењем значајнији датум од овог 14. јануара 2020. године у Црној Гори, јер се два људска див јунака - безбожни родоначелник Црногорске православне цркве у покушају и анатемисани изиопштеник из свих православних цркава у свијету - уз саслужење партијске архијереси из вјерног им ДПС-а, запалили индијанске димне ватре у свом независном Монтенегру, чиме су хтјели да надмаше Синан-пашу који 1594. године на Врачару спалио Савине свете мошти како би заувијек угасио српско огњиште. Ипак, из Савиног пламена развио се огањ Христове благодати у све српске земље и све српске душе на земаљском шару, па у српској пријестоници ниче данас највећи православни, српски храм, у овом дијелу свијета, на понос српских предака и потомака - за вјеки вјеков!

Истим поступком богохулне мржње монтенегринска власт је произвела неочекујући ефекат: баш у моменту када су двије аждахе, евроунијатска и евроатлантска, разјапиле своје чељусти да прогутају осмовјековну постојаност СПЦ у Црној Гори, а њихови вјерни епигони одлучили да у њино име престраше паству лаганом показном вјежбом, десило се чудо! Вјерујући народ, и не само српски, пригрливши најсветије што има – иконе својих светих отаца и неугасиву вјеру у одбрани свога сопства – походио је ових јануарских дана широм Црне Горе, мирно и достојанствено у свакодневним литијама, показујући својом духовном обоготвореношћу примјеран начин који би био упутан и који би могла да прихвати агресивна државна власт, да умије да се уразуми умјесто што себи комично прибавља надлежности демијурга!

Вјерни народ Васојевића, предвођен владиком будимљанско-никшићким г. Јоаникијем, духовним пастиром и часним насљедником епископа којег је у Будимљи 1219. године поставио Свети Сава, са његовим ријечима на уснама да ћемо ''побиједити и ову пошаст, јер је Господ на нашој страни'', одбраниће сваку нашу светињу – манастире, храмове, цркве, гробља – сву нашу прошлост и будућност! Народ јасно разумије да су сви велики црквени расколи у историји увијек изазивани политичким разлозима, па је и ово признање расколничке цркве у Украјини од стране Константинопољске патријаршије само почетак свјетске агресивне кампање Фанара. Данас су на истом задатку не само он, већ и генерали НАТО-а, и Суд за људска права у Стразбуру, и Парламентарна скупштина Савјета Европе, и Венецијанска комисија – баш све институције Новог свјетског поретка у које се заклиње усхићена милогорска номенклатура!

Иако су од некадашњег пијемонта Српства Црну Гору, историјским фасификатима ''верификованим'' од стране европских комесара, претворили у српско чистилиште и губилиште – истријебљењем српског језика, писма, лектире, пјесникâ, научникâ, историје – данашњи удбаши неће успјети да свој Голи оток замијене осавремењеном србомржњом, макар се ослањали на помоћ њихових најновијих братучеда, савремених беспризорних свјетских колонизатора.

Са светосавском вјером, божјим миром и истрајношћу, српски народ ће надвладати још једно велико искушење. Сваки Србин у то вјерује!

Устали су потомци мојковачких јунака, Његошева дјеца, следбеници светосавске мисли, узаврела је немањићка крв, устале су кћери Југовића подигао се дух Обилића. Издигао се снажан бедем одбране Српства, вјере и светиња... „Црногорци, не љубе ланце!“

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

 

Горан Ивана Киковић