logo3

ПЈЕСНИЦИ СЈЕВЕРЦА АКТИВНИ НА ЛИТИЈАМА

У литијама већ два месеца: И песници из "Сјеверца" превалили стотине километара

В. КАДИЋ | 11. март 2020.

И песници у молитвеном ходу по Црној Гори за одбрану православних светиња. Чланови удружења "Сјеверац" чврсто уверени да ће правда победити

Превалили су стотине километара у молитвеном ходу за одбрану светиња Српске православне цркве у Црној Гори песници Милован Мишо Кубуровић, Бато Крковић, Жарко Бојић и Раде Петричевић из Удружења "Сјеверац". Више од два месеца благословеног хода са десетинама хиљада Подгоричана, Морачана, Васојевића, Ровчана, Куча, Круса окрепило је песнике оштрог пера, који су чврсто уверени да ће правда на крају победити, а Закон о слободи вероисповести нестати!

Носећи браственички барјак Кубуровића, стамени Милован Мишо, бркајлија, отац шесторо деце и деда петнаесторо унучади, хуманиста, народни гуслар, поручује - Не дамо светиње!

- Ово је црквени и барјак мога братства. Сви Кубуровићи свијају гнезда под овим нашим знамењем. А има нас свуда широм земљиног шара. Ово је борба Бога и сатане, љубави и мржње, живота и смрти. Црна Гора се пробудила, стала на ноге, усправила. Осветлили смо образ прецима, а оставили залог поколењима - прича за "Новости" Кубуровић, који са својим пријатељима, такође песницима, чека да након молебна литија крене од Саборног храма Христовог Васкрсења улицама Подгорице.

Старо и младо са свећама и иконама корача у тишини. Предводе их архијереји, свештенство и монаштво, прате црквене песме и повици - Не дамо светиње! Ту је и епски песник Жарко Бојић.

- Овде станује тврда вера. Црна Гора је једва преживела одвајање од Србије, па призанање лажне државе Косово, чланство у НАТО, прогон српског језика и ћирилице, затварање фабричких гиганата, губитак егзистенције, али када је на ред дошла отимачина Цркве - више се није имало куд. Црвена линија се није могла прећи. Ту смо где смо, и не дамо, бранимо наше - каже Бојић.

РЕКА ПРАВОСЛАВЉА

- АКО не бисмо поштовали претке, онда бисмо изгубили потомке. И зато наши градови, тргови, улице, села и сокаци одишу лепотом. Озарених лица, чисте душе Црна Гора се слива у бистру реку православља. Овде се десило чудо Божје и оно ће да траје. Нигде у свету сличног примера нема. А нема ни страха, јер Господ је са нама - каже Бранко Бато Крковић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић