logo3

ПРОФ.ДР СЛАВОЉУБ ЂУКИЋ''РЕЧ-ДВЕ О ЧАСОПИСУ ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

Проф. др Славољуб Ђукић је говорио о часопису насловивши своју бесједу: РЕЧ-ДВЕ О ЧАСОПИСУ ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

У организацији Града Краљева, Народне библиотеке ''Стефан Првовенчани'' Краљево, Друштва историчара Рашког округа Краљево и Српског историјско-културног друштво ''Никола Васојевић'' из Берана у Краљеву је у четвртак, 14. март 2019., 15:30 часова на Трећем спрату краљевачке библиотеке представљена књига историчара Горана Киковића ''Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914. до 1918. Године'' и 38. број часописа ''Глас Холмије''.

Поштовани промотери и драги гости - дозволите ми да и ја овако из публике кажем нешто, али не о овом броју ''Гласа Холмије'' и књизи, јер их до сада нисам имао у рукама, али сам прочитао око двадесетак бројева овог часописа, те о истом могу да изнесем своје мишљење. Али, али пре тога желео бих нешто рећи, господо, о вама неимарима у очувању српства на васојевићком простору, и о условима под којима неимарите. Можда моји Краљевчани не знају да сам и ја са васојевићког простора, те зато са великим интересовањем пратим све што се дешава на том простору који припада данашњој Милогори. Ово ''„Милогори'' нисам казао ироније ради, него је то де факто тако већ трећа деценија, и сваким даном је све горе и теже по опстанак српства на том простору. Најновија афера ''Коверат'' и сукоб Кнежевића и Ђукановића износи на видело да је црногорски диктатор Ђукановић под капом Америке и читавог Запада новцем од криминалног рекета финансирао све што је радио у протеклом периоду почев од референдума 2006. године којим је, како то изјави његов доскорашњи пријатељ и финансијер Душко Кнежевић, под сумњивим околностима одвојио Црну Гору од Србије, а затим је од Црне Горе направио своју приватну државу која је већ попримила незванични нови назив Милогора. У своју службу ставио је Дукљанску академију која сасвим неосноано фалсификује црногорску историју и проглашава окупатором Црне Горе династију Немањићâ, иако и врапци на грани знају да је оснивач те династије рођен управо на подручју Подгорице. Окупаторима су прогласили и српску војску која је 1918. године заједно са комитским одредима из Црне Горе ослободика Црну Году од Аустроугарске. По наруџбини исте милогорске власти је извесна стручна екипа биохемичара 2010. године вршила ДНК анализу са циљем утврђивања порекла црногорског народа! То је својеврсни пандан немачке расистичке теорије по којој су Аријевци једина чиста немачка раса која је наводно детерминисана да влада светом. Наиме, у узорку од наводно добровољних четрдесетак особа – ''утврдили су'' да Црногорци немају ништа са Србима по генетичком основу, већ да припадају тзв. динарском хаплоидном мушком типу, те да су наводно влашког поријекла. То је ван сваке памети, и тотално супротно генетичкој науци, јер због укрштања хаплоидних гена већ после седмог пâса (колена) код потомака скоро да нема првобитних гена. Да није тог генетског укрштања дошло би до дегенерисања потомства било које популације. Из истих разлога и православна црква не одобрава бракове између особа уколико су родбински сродници уназад више пасова
Милогорци су из школског програма избацили просветитеља и оснивача СПЦ Светог Саву, протерују свештенство СПЦ и прете да ће им одузети свете храмове. Милогорска власт је по наруџбини ангажова лингвисте ван простора Црне Горе који су плагирањем српског језика ''направили'' црногорски језик. ''Најзаслужнији'' за то је извесни Аднан Чиргић, који је написао црногорску граматику и речник црногорског језика који просто врви од хрватских речи. Тим и таквим радњама коначно је потиснут српски језик и ћирилично писмо, и на сцени су речи из Немањиног завештања које је он оставио свом сину Светом Сави: ''Два народа могу живети у миру, али њихови језици могу само ратовати.... Најпосле се чује само један. Битка је завршена. Нестао је један језик, нестао је један народ''. То се, нажалост, данас тежи у Милогори – да нестане све што је српско. Све у свему, постојеће стање у Црној Гори је за Србе и СПЦ теже него икада у свеколикој прошлости. Оно је, како то изјави патријарх Иринеј у јулу прошле године – ''теже и горе него у време Османлија, а статус Срба је као у доба озлоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске''. 
Поштовани и драги Краљевчани, све ово што сам истакао чиним да вам предочим - у каквим се условима ова екипа, која по трећи пут борави у Краљеву и промовише часопис''Глас Холмије'' истрајно и неуморно бори за опстанак српства и очување српског идентитета на простору Васојевића и светих вода Лима, како то уме мелодично и елоквентно да каже овде присутни, господин Брано Оташевић. Ова екипа то са својим бројним ствараоцима и сарадницима, интелектуалцима и људима добре воље - не чини бунтом, већ на културан и цивилизовани начин, она то чини снагом живе и писане речи, аргументима, на јавним скуповима и ненасилним митинзима. Њихов основни циљ је да се изборе за опстанак српства, српске ћирилице, српског језика и српске културе на том простору. Они својим стваралачким радом бране српску историју од дукљанске фалсификаторске доктрине, чувају и негују српску традицију, обичаје, културу, српски национални идентитет, светосавско православље. Они већ четири године заредом организују Чакорски културни поетско-прозни меморијал крај мрамора Бранке Ђукић коју на Чакору убише обесни Албанци из Стреоца код Пећи 1975. године. Прошле године је поводом закулисних договора председника Црне Горе и Косова о померању граница ка Чакору, са тог меморијала упућена порука јавности – Чакорски мрамори опомињу, са Чакором се не тргује. 
А једно од главних средства којим ови људи остварују свој циљ је управо овај већ афирмисани часопис ''Глас Холмије''. Да је тако, потврђују заступљене рубрике сваког броја часописа из свих области друштеног живота из области, а то су: васојевићка историја, светосавско православље са духовним храмовима, обичаји, традиција, етнологија, књижњвност, уметности.... Ту су ликови знаменитих и заслучних личности из Васојевића, интервјуи, сусрети са песницима и књижевницима, представљање нових књига, критички осврти, актуелности и други садржаји. Часопис ''Глас Холмије'', чији је главни и одговорни уредник овде присутни Горан Киковић, јесте отворен за све заинтересоване сараднике који своје радове могу слати на овде назначену електронску адресу. Из ових разлога поручујем – читајте ''Глас Холмије'', у њему ћете наћи много чега корисног, занимљивог и вредног за саазнање о битисању српства на васојевићком простору – у прошлости и данас, нарочито овом друго које, нажалост, актуелна власт Црне Горе скоро три деценије систематски угрожава.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић