logo3

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ : "Црногорске власти ратују са Његошем и његовим гробом, а сада су почели да ратују и са Светим Василијем"

 

Прво обраћање епископа Јоаникија после притвора: "Црногорске власти ратују са Његошем и његовим гробом, а сада су почели да ратују и са Светим Василијем"

 

Владика Јоаникије напустио је зграду Центра безбедности и упутио се ка згради суда где се обратио грађанима. Иако је био један сат после поноћи епископ је са великим еланом причао о свему што му "лежи на души".

- Имали смо један мали неспоразум ових дана са властима. Нису показали довољно памети да схвате шта значи за овај народ празник Светога Василија и шта значи литија Светог Василија у Никшићу. То је јединствена литија у целом православљу - рекао је владика.

На помен власти народ је викао "Уааа", док је владикин говор био прекидан и повицима "хоћемо литије" и "живео владика".

- Ми свештеници водимо рачуна о овој болести, која заиста постоји и од које су људи умрли, али Бог је сачувао Црну Гору. Браћо и сестре, ми смо цивилизован народ и цкрва која има дугу традицију, и одмах ћу вам рећи. Ми смо желели да празник прославимо онако како се може, али смо знали да може бити изненађења знајући колико народ воли Светог Василија и колико му је одан. Када смо видели сабрани народ пред храмом Светог Василија, који жели да продужи континуитет литија, ми смо нашли најбоље решење да обавимо молитвени ход. Никако себи нисмо могли дозволити да повредимо народ, јер би тек онда настао хаос и власти би имале много више проблема.

-Благодарећи нашем честитом народу, који је посведочио своју љубав према Светом Василију, народ се након литије у миру разишао својим домовима. Проблеми су настали тек касније, када се власт умешала.Морам да кажем да су полицајци у станици милиције били више него коректни. Били су коректни, професионални и људски су се понашали. Они су део нашег честитог народа, поштено раде и азражују своју кору хлеба и то треба поштовати.

- Ја вам захвлајујем на вашој љубави, али морамо бити реални људи. Од нечега се мора живети. Чудим се нашим властима који се праве да је једини проблем вера и црква. Жао ми је што наше власти повремено ратују са Његошем и његовим гробом, а сада су почели да ратују и Светим Василијем. Комунистичке власти су након рата покушале да оснују санаторијум за заразне болеси у Острогу, како народ не би долазио на Острог. Тадашњи игуман им је рекао: "Ставите митраљез пред ћивот Светог Василија, опет ће народ долазити".

- А Брозови наследници иду још даље, али то изазива још већи отпор код нашег народа. Пробудила се вера. Свети Василије је и даље пастир и надгледа свој народ са небеса, стиже да помаже и теши сваку особу и сваку породицу која му се обрати. То треба још да науче, ништа нису научили.

- Нећемо све вечерас рећи, нити вечерас можемо све решити. Ова ће борба још да траје, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вере, поредак у држави, да се поштује Устав и закон. Мере које су донели нису донете у складу са Уставом, већ онако како су хтели. Ми ћемо се борити и за слободу вере, и за људско достојанство, част и образ сваког појединца, без обзира како се изјашњава, којој партији припада. Треба нам слобода свима и поредак у нашој држави.

Још једном вас молим, захваљујући вам на вашој љубави, пошто ће ово дуго да траје, да се не исцрпљујемо више. Ви сте цео дан овде ради ваше части, части овог града и вашег потомства. Нека се ова борба настави, али правим Божјим средствима - истином и правдом. Христос васрксе. Не дамо светиње - рекао је владика и замилио народ да се у миру разиђе.

Фотографија корисника Горан С. Киковић