logo3

ПРАЗНИК УСЕКОВАЊА ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА ОБИЉЕЖЕН НА ТЕМЕЉИМА МАНАСТИРА САМОГРАД

 

Radosno sabranje oko prestola Božjeg

ПРАЗНИК УСЕКОВАЊА ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА ОБИЉЕЖЕН НА ТЕМЕЉИМА МАНАСТИРА САМОГРАД

Владика причешћује вјернике

Радосно сабрање око престола Божјег

Када се нахранимо небеским хљебом да живимо од тог хљеба новим животом и када смо призвани на тај нови живот, то значи да смо призвани да ширимо божанску љубав међу браћом-поручио је владика Јоаникије

БИЈЕЛО ПОЉЕ –На празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра, свету архијерејску литургију у манастиру Самоград служио је његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

У литургијској проповједи владика је казао да је свако наше сабрање око престола божјег свечано и радосно, па и ово данашње сабрање, али, овај дан чак, и на богослужењу има једну тужну ноту.

-На овај дан, када је посјечена глава Светог Јована Крститеља, човјек је себе показао у најгорем издању што може бити на земљи. Гријех, зло и пакост овог свијета сабрали су се у овом моменту, а то није било случајно. То су људи заслужили својим нечистим животом. Онај који је имао сву моћ, власт и славу овог свијета учинио је највеће безакоње, отјерао је своју жену и узео туђу, али не само туђу, него жену брата свога. То је безбожни Ирод који је наредио да се посјече глава Светог Јована - бесједио је владика Јоаникије.

Истакао је да се Свети Јован Крститељ, кум Христов, у највећој могућој мјери, уподобио спаситељу по свом животу, а и по својој смрти. Био је претеча Христов по ријечи, по животу, а и по својој смрти. Његова смрт указивала је на Христову голготску смрт, на Христово распеће и Велики петак.

-Сабирамо се, сваке године, на разореним темељима ове светиње. Иако су давно разорени, и много вјекова били под земљом, они су свети и привукли су ово наше покољење својом светошћу. Овђе смо нашли стару, велику, славну светињу. Ми сада не видимо својим тјелесним очима њену славу, него видимо њено понижење, а када се отворе наше духовне очи онда видимо њену вјечну и неуништиву славу, јер светиња има своје дејство и сада, као што је имала и раније. Ово је распета светиња и зато треба да се сабирамо, и радује се ова светиња, радује се сваки камен овђе нашем доласку и овој светој служби- додао је владика и нагласио да „нас Самоград много чему учи, прије свега, заједништву, да се саберемо око светиње, да се објединимо духом светим, да се наша срца препороде Божјом љубављу и милошћу, да нас, сваки пут, када се саберемо огрије Божја милост и правда”.

-Још је значајнија од зрака сунца Божја милост и Божја правда, ова света служба, причешће светим тајнама Христовим. Када се нахранимо небеским хљебом да живимо од тог хљеба новим животом и када смо призвани на тај нови живот, то значи да смо призвани да ширимо божанску љубав међу браћом-поручио је владика Јоаникије, пожељевши да свима буде на здравље и на спасење света служба и сабирање на светим темељима код храма Светог Јована Крститеља на Самограду.

М.Н.

За доброчинство уручене захвалнице
Домаћин овогодишњег сабора на светим темељима код храма Светог Јована Крститеља на Самограду био је Рајко Недовић заједно са оцем Пантелејмоном и братијом овог манастира и другим хришћанима, који несебично притекну да помогну братству и овој светињи.

За доброчинство, исказано приликом обнове ове светиње захвалнице су уручене: Рајку Недовићу из Пријелога, Вуксану Обрадовићу из Затона, Стојану Рангелову из Ивањице, Божу Илићу из Београда.