logo3

ПОРОДИЦА КНЕЖЕВИЋ ОДАЛА ПОМЕН НАТО ЖРТВАМА НА МУРИНУ

ПОРОДИЦА КНЕЖЕВИЋ ОДАЛА ПОМЕН НАТО ЖРТВАМА НА МУРИНУ

Опасност од агресора није прошла

Кнежевићи на помену свом сину и братанићу

- Фото: Н.В.

Поштујући мјере заштите од вируса корона, које је увела Влада Црне Горе, помену муринским жртвама, страдалим у НАТО бомбардовању ове варошице 30. априла 1999. године, присуствовала је само најужа породица страдалог Мирослава Кнежевића, његов отац Мирко, мајка Момирка и стриц Марко. Ове године тај чин је прошао и без свештенства и молебана жртвама.

Кнежевићи су казали да нијесу могли одољети да и овог дана не буду код Спомен-чесме и присјете се лика њиховог мезимца Мирослава, као и остале невино страдале ђеце и њихових старијих суграђана. Како су казали, бојали су да им власт не забрани одавање овог помена, али на срећу то се није догодило.

– Шта рећи о НАТО агресији на СРЈ и Мурино након 21 године, без зло и наопако. Разорише нас и убише а као да се ништа није десило, још црногорска власт уведе нас мимо наше воље у савез са тим крвником, као да су пострадала некаква пашчад, а не људска бића – грађани Црне Горе. Донесоше и закон да им се погрдна ријеч не смије рећи, у супротном слиједи казна. Неко добро рече да Мило Ђукановић против Црне Горе више уради него сви непријатељи заједно, али за свој лични интерес. Даће Бог да одговара за све оно што нам је приредио – казао је Мирко Кнежевић.

Његов брат Марко каже да ни након 21 тужне године од тог злочина, успомена на Мирослава и остале жртве не блиједи, а ране, не само да не зарастају, него се и даље повређују.

– Једна од повреда је и улазак Црне Горе у НАТО, мимо воље народа, од које су страдале муринске жртве, а било је и рањених. Иако је прошла 21 година, опасност од НАТО агресора није прошла. Тај агресор не само да се не каје за монструозне злочине него и даље оправдава то бомбардовање 1999. године – казао је Марко Кнежевић.

Н.В.

МО: Црногорска власт није крива

Министарство одбране поручило је јуче да „за оно што се догодило прије 21 годину није одговорна црногорска власт, као нити један појединац у нашој земљи”. Они су у реаговању на саопштење директора Удружења бораца ратова од 1990. Радана Николића навели да они за све ове године нису ништа прикривали.

– Зато смо у обавези да у континуитету подсјећамо да је Ваш идол, као и Ваша политика, покренула акцију међународних снага за спречавање прогона и геноцида над мањинским народима на Балкану. Нажалост, страдали су невини и недужни људи, који би требало да буду на савјести Вама, управо због такве политике, коју и дан-данас покушавате оживјети, чему свједочи Ваше саопштење – поручили су из министарства.

М.С.

Цвијеће на споменик страдалим

Предсједник извршног одбора Радничке партије Љубан Пјешчић положио је цвијеће на спомен-обиљежје жртвама рата 1991–1999. у Никшићу. Тиме је поменута партија обиљежила 21 годину од невиног страдања ђеце и становника Мурина од стране НАТО агресора. Б.Б.

ДАН 1.МАЈ 2020.

Фотографија корисника Горан С. Киковић