logo3

Помогните изградњу храма СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ у Беранама

ИЗ УДРУЖЕЊА „ВАСО” УПУТИЛИ АПЕЛ СВИМ БРАТСТВИМА СА ПРОСТОРА ВАСОЈЕВИЋА:

Помогните изградњу храма СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ у Беранама

Из удружења Васојевића „Васо” упутили су апел тражећи да се испоштује проглас владике Јоаникија, којим су прије двије године позивана сва братства из Васојевића да помогну изградњу храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама на начин што ће за ове намјене приложити по хиљаду еура, а по могућности и више. Истакли су да је ова препорука требало да се испоштује још прошле године. Међутим, како су навели, обавезу нијесу испунила сва братства, што захтијева додатне активносте свих људи добре воље који искрено желе да храм у Беранама буде завршен у предвиђеном року.

– Свјесни смо да су тешка и кризна времена и да гро људи једва успијева да одговори основним животним обавезама. Међутим, Васојевићи и остала братства која живе у Васојевићима су, због низа историјских околности, позвани да на посебан начин помогну изградњу храма у Беранама и да тако испоштују проглас владике Јоаникија. Зато поново позивамо сва братства са простора Васојевића да прикупе средства неопходна за завршетак ове велелепне светиње у граду у ком је прије осам вјекова устоличена Епископија будимљанска. На тај начин ће уградити себе у свето здање на светим водама Лима и ставити до знања да нема те силе овога свијета која може поколебати истинску приврженост Васових потомака Српској православној цркви – поручили су из Удружења Васојевића „Васо”.

Нагласили су да су до сада у овој акцији прикупљена средства у износу од око 25.000 еура. Казали су да су акцију, којом су координирали Видак Радевић и Велимир Кастратовић, подржала братства: Пантовић, Кастратовић, Грубовић, Бајић, Зековић, Јоксимовић, Ненадовић, Чукић, Ралевић, Анђић, Поповић, Зоњић, Пековић, Трифуновић, Бакић, Дабетић, Бракочевић, Вујошевић, Балевић, Драгојевић, Ђурашковић, Бојовић, Вешовић (Вуковић), Премовић, Губеринић, Стојановић, Ћорац, Вујовић, Аковић, Делевић, Зечевић, Миликић, Радевић, Милошевић, Раковић, Кубуровић, Мартиновић и Боричић, као и појединачно проф. др Божина Радевић, Вујица Којић, Срђан Кликовац, Драган Савић и Зоран Лакушић.

Црквени великодостојници су у више наврата напомињали да је потребно прикупити још доста средстава како би се завршила изградња храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама. То потврђују и из беранске Црквене општине позивајући све људе добре воље да, у складу са својим могућностима, дају допринос изградњи ове велелепне светиње у центру града, чији је камен темељац постављен 2000. године.

– У градњу храма у протеклих 17 година уложено је доста новца прикупљеног од бројних појединаца, приватних предузетника, предузећа и установа. Захваљујићи поменутим прилозима до сада је одрађен гро грубих радова. Да би радови на изградњи храма били завршени у неком догледном року потребно је уложити додатне напоре и обезбиједити доста средстава. У том правцу предузимамо бројне активности у нади да ће вјерни народ, уз помоћ Бога, дати пуни допринос да ова светиња сасија пуном сјају – навели су из беранске Црквене општине.

У планским документима је наглашено да храм има облик грчког слободног крста. Истакнуто је да је изнад централног дијела, на висини од око 21 метра, купола, а на источној страни олтарски простор који се састоји од травеја и олтарске апсиде, завршене куполом и двије бочне апсиде. Са сјеверне и јужне стране су бочне конхе, а са запада посебно наглашени улазни портал и звоници, висине око 13 метара. Наглашено је да ће при улазу сјеверно и јужно бити урађени параклиси посвећени Светом Стефану Првовјенчаном и Светом Сави, синовима Светог Симеона Мироточивог. Ово црквено задање, које је пројектовао проф. др Љубиша Фолић, имаће око 500 метара квадратних корисне површине, а у приземљу и галерију.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић